null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo kies je de snelste rij in de supermarkt

Wedden dat je deze situatie kent: je staat met je winkelmandje of -wagentje in de rij, maar die lijkt wel twee keer zo langzaam te gaan als de rij links én rechts van je. Hoe komt dat toch? En: hoe kies je dan wél die rij die lekker doorloopt?

Of je nu maar met een paar boodschappen naar de kassa stapt of een hele kar vol met boodschappen moet afrekenen: op de een of andere manier kies je altijd de verkeerde rij voor de kassa en sta je veel langer dan de anderen te wachten. Hierbij een paar handige tips die je helpen de snelste rij te kiezen.

Tip 1: ga voor de linkerrij. Altijd.

De kans is groot dat als je de linkerrij neemt, je de supermarkt sneller verlaat. De meeste mensen zijn namelijk rechtshandig en zullen geneigd zijn om daarom ook de rechterrij te kiezen. Het gevolg? Minder mensen in de meest linkerrij.

Tip 2: sluit aan achter iemand met een volle kar

Natuurlijk kijk je hoeveel mensen er voor je in de rij staan, maar bekijk vooral ook wat ze in hun mandje of karretje hebben. Volgens hln.be kun je beter achter één iemand met een volle kar met daarin honderd producten aansluiten dan achter vier verschillende mensen met 25 spullen in hun mandje of kar. Dat klinkt wellicht onlogisch, maar de handelingen die de kassière en een klant nodig hebben voor het scannen, afrekenen en inpakken kosten ook tijd. Degene achter de kassa begroet immers zijn of haar klanten en neemt weer afscheid van ze, vraagt spaarkaarten en statiegeldbonnetjes. Volgens de site kost dat gemiddeld 41 seconden per persoon.

Tip 3: wie koopt wat?

Een andere tip van de bovengenoemde site: kijk goed naar wat welke klanten in hun winkelkar hebben. Iemand die bijvoorbeeld een grote verpakking luiers koopt, is sneller langs de kassa dan iemand met vier blikken poedermelk. Mensen die met zijn tweeën zijn pakken waarschijnlijk sneller in dan iemand die alles in zijn eentje moet meenemen.

Tip 4: ga voor de rij naar meerdere kassa’s

Kun je kiezen voor een rij die naar meerdere kassa’s gaat? Doen! Onderzoek zou hebben aangetoond dat deze rij sneller doorloopt dan een rij die naar één kassa leidt.

Tip 5: kies voor een vrouwelijke kassière

Op de site hln.be komt een onderzoeker aan het woord die deze tip geeft: ga in de rij staan bij een vrouwelijke kassière. Dat is niet seksistisch bedoeld: hij heeft juist de ervaring dat vrouwen efficiënter werken. Zijn andere tip: vermijd rijen waarin mensen met elkaar praten, want dat vertraagt.

Bron: hln.be

Kijk ook:

Wat je nog niet wist over de stickers op supermarktgroente en -fruit

Lees ook:

Zo bespaar je 340 euro op je boodschappen: 8 tips!

Wat zegt de houdbaarheidsdatum nu écht?

Leuke artikelen van margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden