Zo kan sporten helpen tegen trek in zoet eten Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Zo kan sporten helpen tegen trek in zoetigheid

Wie altijd maar trek in zoet eten heeft, kan dit als vervelend ervaren. Je bent er in je hoofd namelijk constant mee bezig, en ook voor je gezondheid is het niet altijd even verstandig. Maar we hebben goed nieuws: er bestaat een simpele oplossing om ervan af te komen.

Beweging is het antwoord op al je vragen.

Verslaafd aan zoet? Genoeg sporten stilt de trek

Niks mis met af en toe een halve reep chocolade eten, of een stuk taart naar binnen werken. Maar voor sommige mensen kan trek in zoetigheid haast een verslaving zijn, en dan is het niet meer gezond. Zowel mentaal als fysiek kun je hier problemen van ondervinden. Gelukkig bestaat er een manier om op gezonde wijze van die trek in zoetigheid af te komen, die op meerdere manieren voordelen oplevert. Dé oplossing? Dat is namelijk sporten. We leggen je uit hoe dat kan.

Dopamineproductie in je hersenen

Wanneer je iets zoets eet waar veel suiker in zit, krijgen je hersenen een signaal van je tong. Je beloningssysteem wordt getriggerd, waardoor dopamine vrijkomt. Zoals je waarschijnlijk wel weet wordt dopamine ook wel het gelukshormoon genoemd; je krijgt dus een fijn gevoel wanneer dit hormoon vrijkomt. Helaas heeft dit ook nadelen, want het zorgt ervoor dat je die hele reep chocolade in één keer leeg eet, omdat je het gelukzalige gevoel wilt vasthouden.

Om dit te voorkomen, moet je lichaam die dopamine op een alternatieve manier aanmaken. Hoe je dat doet? Door te sporten! Genoeg beweging heeft namelijk hetzelfde effect op je hersenen als iets zoets eten, alleen is dit natuurlijk een veel gezondere manier om aan het gelukshormoon te komen. Daarbij heeft sporten veel andere voordelen, zoals een betere conditie, minder risico op ziektes en blessures en voor wie dat wenst een strakker lichaam. Win-win!

Bron | GezondNu

RedactieGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden