null Beeld

Zó houd je je ogen gezond tijdens het thuiswerken

Op kantoor kregen onze ogen nog wel eens rust tijdens vergaderingen of koffiemomentjes, maar door het thuiswerken en het videobellen doen we ook dit met een computerscherm voor onze neus. Hoe slecht is dat voor onze ogen? We spraken optometrist Jiska van Dam van Specsavers.

We stelden haar zes vragen over de gezondheid van onze ogen.

Is het slecht voor je ogen om de héle dag achter een computer te zitten?

“Onze ogen zijn gemaakt om in de verte te kijken, en wanneer we de hele dag naar een computerscherm kijken moeten onze ogen hard werken. We kijken dan continu op een dichtbij-afstand, waardoor onze ogen een beetje naar binnen draaien en de hele tijd aan het scherpstellen zijn om zo van dichtbij scherp te kunnen zien. Dit heet ‘accommoderen’. Het kost moeite voor je ogen en vermoeit de spieren."

"Het is hetzelfde als de hele dag in een lastige yoga-houding zitten: dat is ook vermoeiend voor je spieren. Dit levert dus ‘oogstress’ op en geeft een vermoeid gevoel. Wat ook vaak gebeurt, is dat we achter een computer minder knipperen, omdat we naar het scherm staren. Hierdoor droogt het oppervlak van het oog een beetje uit. Dit kan vervelend aanvoelen en irritatie geven.”

Maar gevaarlijk is het dus niet?

“Nee, maar bij kinderen ligt het anders. Vooral bij kinderen raden we aan om voorzichtig te zijn met schermen, omdat hun ogen tot ongeveer hun vijfentwintigste nog een sterke groei doormaken. Als de ogen tijdens deze groei vooral scherpstellen van dichtbij, zullen ze uiteindelijk hoger in de min uitkomen en een bril moeten dragen. Dat noem je myopie. Daar is momenteel ook veel aandacht voor."

"Kinderen moeten echt veel vaker ook ver weg kijken, dus voldoende buitenspelen, in plaats van alleen maar dichtbij naar hun scherm staren.”

Hebben mensen ook meer last van klachten sinds het thuiswerken?

“Dat verschilt. Op kantoor werken is ook niet altijd even bevorderlijk voor de ogen, omdat daar vaak een droge lucht is door de airco. Zeker nu, in coronatijd, is er veel aandacht voor luchtfilteringssystemen, wat de lucht vaak een stuk droger maakt. Maar we zien wel dat mensen meer achter de computer en achter hun telefoon zitten in deze tijd, wat vooral leidt tot klachten over droge ogen, rode ogen of branderige en geïrriteerde ogen.”

Is het licht van een computerscherm nog een extra gevaar?

“Daar zijn wel onderzoeken naar gedaan. Er wordt weleens gezegd dat blauw licht of lichtstraling een bepaalde invloed hebben op de ogen, en dat je bijvoorbeeld een bril moet dragen met een blauw lichtfilter. Maar deze onderzoeken zijn geen onomstotelijk bewijs. Eigenlijk weten we nog niet wat het effect van blauw licht op de ogen is. Wel weten we dat het kijken naar een verlicht scherm invloed heeft op het brein en de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Dat beïnvloedt hoe wakker je je voelt, of hoe waakzaam je bent.”

Lees ook:

Waarom krijg je prikkende ogen wanneer je moe bent?

Wat kun je doen om je ogen gezond te houden tijdens lange werkdagen?

“Dat noem ik de 20-20-20 regel. Als je twintig minuten hebt gekeken naar iets dat dichtbij is, moet je tussendoor twintig seconden ergens anders kijken op een afstand van minimaal twintig foot. Dat is ongeveer zes meter. En dat hoeft echt niet alleen te zijn wanneer je met een computer werkt, maar ook wanneer je bijvoorbeeld aan het lezen of handwerken bent. Ook dat is allemaal dichtbij en zorgt er dus voor dat je ogen de hele tijd aan het accommoderen zijn.”

En hoe kun je je ogen aan het einde van de dag herstellen of extra rust geven?

“Als je vooral last hebt van droge ogen, kun je gebruik maken van bevochtigingsdruppels. We adviseren dan druppels zonder conserveringsmiddelen, die zijn het meest zacht voor de ogen en geven de minste kans op irritatie. Bij contactlenzen kun je deze druppels ook gebruiken. Mocht je er toch last van houden, zou ik ze gewoon uit doen en een bril opzetten. Ik vergelijk het wel eens met het dragen van pumps: als je de hele dag pumps draagt, gaan deze op een gegeven moment knellen. Wat doe je dan? Je doet ze uit. Verder kun je ook ontspanningsoefeningen doen voor de spieren van je oog.”

Benieuwd wat voor ontspanningsoefeningen er voor je ogen zijn? We delen twee handige video's.

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden