Zó herken je positieduizeligheid (en dit kun je er aan doen)
Zie je de wereld om je heen vaak bewegen en heb je last van misselijkheid wanneer je je hoofd te snel draait? Dan zou je last kunnen hebben van positieduizeligheid.
Die aanvallen van draaiduizeligheid zijn enorm vervelend, maar hebben gelukkig meestal geen ernstige oorzaak.
Positieduizeligheid
Een andere naam voor positieduizeligheid is Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid (BPPD). Benigne staat voor goedaardig en Paroxismale betekent dat de duizeligheid in aanvallen komt. Het positieafhankelijke hebben noemden we net al even: je krijgt de draaiduizeligheid vooral wanneer je van positie verandert.
Gruis in evenwichtsorgaan
Positieduizeligheid ontstaat door een probleem met je evenwichtsorgaan. Je evenwichtsorgaan bestaat uit drie cirkelvormige buisjes, die zich bevinden in je binnenoor. In die kleine buisjes zit een vloeistof, die meebeweegt met de bewegingen die je maakt. Bij positieduizeligheid is er gruis in die vloeistof gekomen. Dat gruis bestaat uit kleine kalkkristallen die wel in je evenwichtsorgaan thuishoren, maar zich naar de verkeerde plek hebben verplaatst.
Verwarring in de hersenen
Normaal gesproken zitten die kristallen namelijk op een soort haartjes, die signalen naar onze hersenen sturen over hoofdbewegingen. Als deze minuscule steentjes losraken en in een ander gedeelte van het evenwichtsorgaan komen, veroorzaken ze verkeerde prikkels. Daardoor denken onze hersenen bij elke hoofbeweging onterecht dat we draaien, waardoor dus duizeligheid ontstaat. Die kalkkristallen kunnen soms zonder reden verplaatsen, maar een oorontsteking, hoofdongeval of ooroperatie kunnen ook positieduizeligheid veroorzaken.
Positieduizeligheid herkennen
Duizeligheid kan heel wat verschillende oorzaken hebben, dus is het soms lastig om te herkennen wanneer je last hebt van positieduizeligheid. Er zijn een aantal symptomen die deze vorm van duizeligheid onderscheiden van andere oorzaken:
- Je hebt last van draaiduizeligheid, waarbij het lijkt alsof alles om je heen beweegt. Het is niet de soort duizeligheid waarbij het zwart voor je ogen wordt en je een licht gevoel in je hoofd krijgt.
- De aanvallen van duizeligheid ontstaan wanneer je je hoofd snel beweegt, bijvoorbeeld als je je hoofd snel draait, omhoog kijkt of naar achteren wilt kijken.
- Bij positieduizeligheid duurt een aanval meestal maar een minuut en gaat deze vanzelf weer over. Wel kun je langer last hebben van misselijkheid.
- Bij langzamere bewegingen van je hoofd heb je geen klachten.
Lees ook:
Ben je vaak duizelig in de zon? Dít is waar dat door kan komen
Behandeling
Positieduizeligheid is enorm vervelend, maar de aanvallen gaan over het algemeen binnen vier weken vanzelf weer over. Er zijn geen medicijnen die helpen tegen deze aandoening, maar wel een aantal dingen die je kunt doen om het probleem sneller op te lossen. Zo is het verstandig om ’s nachts tijdelijk op twee kussens te slapen, en niet op het oor dat de duizeligheid veroorzaakt te gaan liggen. Ook is het verstandig om zo veel mogelijk door te gaan met je normale leven, en bepaalde bewegingen niet te vermijden. Ben je erg duizelig? Wacht dan even tot de aanval over is en ga weer door met wat je aan het doen was.
Epley-beweging tegen positieduizeligheid
Ook kun je ter behandeling van deze aandoening samen met een huisarts of fysiotherapeut de Epley-beweging doen. De Epley-beweging is een opvolging van bepaalde houdingen, die ervoor moeten zorgen dat het gruis in je evenwichtsorgaan zich weer verplaatst naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan. Hierbij moet je onder andere je hoofd naar beneden laten hangen, een aantal keren draaien en vervolgens rechtop gaan zitten. Het is geen intensieve behandeling en duurt slechts twee minuten, maar kan er wel voor zorgen dat je klachten korte tijd erger worden. Ook kan het misselijkheid en overgeven veroorzaken. Toch is het vaak wel de moeite waard: bij de helft van de mensen met positieduizeligheid werkt deze behandeling zelfs al na één keer.
Huisarts
Heb je na vier weken nog klachten? Dan is het verstandig om contact met de huisarts op te nemen. Als je naast draaiduizeligheid andere klachten hebt, zoals hevige hoofd- en nekpijn, gehoorverlies, dubbelzien of krachtsverlies in je arm of been, is het slim om direct contact op te nemen met de huisarts of huisartsenpost. Dit kan namelijk wijzen op ernstigere aandoeningen, waarbij meer onderzoek nodig is
Bron | Thuisarts, Max Vandaag
Beeld | iStock