null Beeld

Zo herken je een voedselovergevoeligheid

Bij een voedselovergevoeligheid kun je niet goed tegen bepaalde voedingsmiddelen die veel andere mensen wel gewoon verdragen. Je krijgt bijvoorbeeld last van je darmen, huid of luchtwegen. Zo ontdek je of je klachten worden veroorzaakt door je voeding. 

Bij een voedselovergevoeligheid krijg je klachten zodra je iets eet of drinkt dat je niet goed verdraagt. Laat je deze voedingsmiddelen weg, dan verdwijnen ook je klachten. Eet of drink je ze weer, krijg je weer last. Dit zijn de meest voorkomende ongemakken:

  • Mond/keel/neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus.
  • Maag/darmen: braken, buikpijn, buikkrampen, diarree.
  • Huid: vlekjes, jeuk, roodheid, zwelling, eczeem.
  • Luchtwegen: hoesten, slijm, benauwdheid en piepend ademen.
  • Hart/vaten: hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen.

Zo kom je erachter of je een voedselovergevoeligheid hebt

Een voedselovergevoeligheid is niet goed met een (bloed)test aan te wijzen. De beste manier om erachter te komen of je klachten door je voeding komen, is dus door op te schrijven wat je hebt gegeten als je klachten krijgt. Als je deze klachten ook na andere maaltijden krijgt, kijk dan naar overeenkomstige ingrediënten. Bij twijfel kun je één of twee weken een voedingsdagboek bijhouden. Hierin schrijf je elke dag op wat je allemaal eet en drinkt en wanneer je klachten hebt. Dan kun je beter zien of de klachten (alleen) bij een bepaald voedingsmiddel optreden.

Oorzaken: allergie, darmafwijking of medicijnen

Een voedselovergevoeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Één mogelijke oorzaak is een allergie. Iemand met een voedselallergie krijgt meestal minstens twee verschillende klachten. Zo krijg je bij een allergie bijvoorbeeld last van je huid én darmen, of van je huid én luchtwegen. De meeste allergische reacties ontstaan op koemelk, schaal- of schelpdieren, vis, ei, noten, pinda(kaas), soja, sesamzaad en gluten (coeliakie). Een voedselovergevoeligheid kan ook worden veroorzaakt door een darmafwijking. Zo kan het zijn dat er in je darmen te weinig van een bepaalde stof aanwezig is, zoals lactase, een stof die nodig is om melk te verteren. Mensen die weinig lactase hebben krijgen vaak diarree of last van winderigheid als ze veel melk drinken. Slik je medicijnen? Ook dat kan een oorzaak van je voedselovergevoeligheid zijn: sommige medicijnen gaan niet goed met bepaalde voeding samen.

Smaakversterker

Sommige mensen denken dat kleurstoffen of suikers in de voeding overgevoeligheid veroorzaken. Maar dat is niet bewezen. Uitzondering is de smaakversterker glutamaat (E621). Dit zit in veel Chinees eten, kant-en klaarmaaltijden en hartige producten zoals kruidenmixen en bouillonblokjes. Van glutamaat is aangetoond dat mensen er onder andere hoofdpijn van kunnen krijgen. Maar je moet wel héél veel van van dat spul binnenkrijgen om er iets van te kunnen merken. Bovendien, al die voedingsmiddelen waarin glutamaat zit, zijn niet bepaald gezond. Als je gezond eet, hoef je je volgens het Voedingscentrum dan ook geen zorgen te maken dat je te veel toegevoegd glutamaat binnenkrijgt.

Hoe gaat het verder met voedselgevoeligheid?

Blijf je klachten houden zonder dat duidelijk wordt op welk voedingsmiddel je reageert? Dan is de kans klein dat je een voedselovergevoeligheid hebt. Je huisarts kan dan samen met je kijken of er een andere oorzaak is voor je klachten. Heb je wél een voedselovergevoeligheid, dan is het verstandig het voedingsmiddel te vermijden dat je niet goed verdraagt. Bij overgevoeligheid voor melk door een tekort aan lactase kun je nog wel kleinere hoeveelheden melk drinken. Of kies melk die bewerkt is, zoals yoghurt, karnemelk en kaas. Voedselovergevoeligheid door een allergie kan vanzelf over gaan (maar dat hoeft dus niet, dus je kunt je afvragen of je dat moet willen testen). Alleen een glutenallergie is altijd levenslang.

Bron | thuisarts.nl, stichting voedselallergie

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden