Margriet logo
ouderdomswrat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Zó herken je een ouderdomswrat (en dit is het verschil met een moedervlek)

Een bruine, onregelmatige, ruwe plek op je huid? Waarschijnlijk denk je als eerste aan een moedervlek. Maar het kan ook een ouderdomswrat zijn. Hoe ontstaan deze plekjes? En kunnen ze kwaad?

We zochten het voor je uit.

Ouderdomswrat: dit is het

Veel ouderen hebben er een of meerdere op hun lichaam: ouderdomswratten. Ze ontstaan in de buitenste laag van de huid, de opperhuid. Waardoor deze plekjes ontstaan, is niet helemaal duidelijk, maar gedacht wordt dat ouderdomswratten het gevolg zijn van het ouder worden van de huid. Bij een grote hoeveelheid ouderdomswratten kan erfelijkheid een rol spelen. De wratten komen vooral voor bij mensen boven de vijftig. Hoe ouder je bent, hoe meer ouderdomswratten je kunt krijgen. De wratten komen zowel bij mannen als vrouwen voor, meestal in het gezicht, op de rug of borst en in de nek. Ouderdomswratten zijn onschuldig, dus je hoeft ze niet te laten verwijderen. Een moedervlek kan daarentegen soms wel gevaarlijk zijn, zeker hij op latere leeftijd ontstaat. Twijfel je of het om een ouderdomswrat of moedervlek gaat? Laat het plekje dan controleren door de huisarts. Zij weten meestal gelijk of het om een ouderdomswrat gaat of doen - als ze twijfelen - weefselonderzoek.

Hoe ziet een ouderdomswrat eruit?

Een ouderdomswrat, ook wel verruca seborrhoïca genoemd, lijkt op een moedervlek, maar dat is het niet. Het begint als een geelachtige vlek, maar kleurt daarna geel-bruin tot zwart. Een rijpe ouderdomswrat is vaak ruw, onregelmatig en soms vettig. Het lijkt alsof de wrat, die ongeveer een halve tot drie centimeter groot is, bovenop de huid ligt. In ouderdomswratten ontstaan vaak scheurtjes en kloven. Soms kunnen er zelfs kleine stukjes afbrokkelen. Een ouderdomswrat kan ook jeuken.

Ouderdomswrat verwijderen

Omdat een ouderdomswrat goedaardig is, hoef je hem niet weg te laten halen. Hoewel de jeuk vervelend kan zijn, is het is niet verstandig om aan de plek te krabben, omdat het dan opengaat en kan ontsteken. Als je last hebt van de ouderdomswrat of hem niet zo mooi vindt, zijn er mogelijkheden om hem te verwijderen. Het gaat dan om een van deze behandelingen.

Afschaven

Met een speciale scherpe lepel kan een ouderdomswrat afgeschaafd worden. Soms wordt de huid van tevoren verdoofd.

Bevriezen

Een ouderdomswrat kan ook verwijderd worden door hem te bevriezen met vloeibare stikstof. Dat voelt wat branderig en prikkend. Na het bevriezen verdwijnt de wrat. Soms wordt er een soort stikstofspray in de wrat gespoten.

Wegsnijden

Als het plekje meer op een moedervlek lijkt, kan een arts ervoor kiezen om ‘m helemaal weg te snijden. De huid wordt van tevoren verdoofd.

Wegbranden

Bij deze methode, die we electrocoagulatie noemen, wordt een plekje op de huid met elektrische stroom weggebrand of dichtgeschroeid.

Bron | Thuisarts, Huidarts, Jeroen Bosch Ziekenhuis

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden