null Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Zó herken je een longaanval (en dit moet je dan doen)

Bij een hartaanval kunnen we ons allemaal iets voorstellen. De meeste mensen herkennen de symptomen en weten wat ze moeten doen als het gebeurt. Maar over een longaanval is veel minder bekend. Eigenlijk heel gek én zorgwekkend, want een longaanval is minstens zo levensbedreigend.

De term longaanval lijkt niet voor niets veel op het woord hartaanval. Beide aandoeningen treden vaak plotseling op en zijn heel ernstig. Bij een longaanval slaan je longen letterlijk op hol: een extreem gevaarlijke situatie dus. Maar welke symptomen wijzen op een longaanval en wanneer moet je aan de bel trekken?

Wat is een longaanval?

Een longaanval, ook wel exacerbatie genoemd, komt vooral vaak voor bij mensen met COPD. Dat is een onomkeerbare longziekte, die wordt veroorzaakt door een langdurige beschadiging van de longen. COPD-patiënten zijn vaak benauwd, kortademig en krijgen een piepende ademhaling; dan spreken we nog niet van zo'n aanval.

Maar als de klachten ineens veel heftiger worden, is daar wel sprake van. Een longaanval kan verschillende oorzaken hebben. Meestal komen ze voor bij mensen die COPD hebben en een luchtweginfectie krijgen door een virus of bacterie. Ook luchtvervuiling of ernstige smog kan een rol spelen bij zo’n aanval.

COPD neemt de laatste jaren steeds meer in omvang toe: er zijn zo'n 600.000 mensen met deze diagnose in Nederland. Daarnaast denkt het Longfonds dat er nog 300.000 mensen zijn met deze longziekte, zonder dat zij dat weten. De Wereld Gezondheidsorganisatie denkt dat COPD in 2030 wereldwijd de derde doodsoorzaak zal zijn.

Lees ook:

Deze symptomen kunnen wijzen op de veelvoorkomende longaandoening COPD

Symptomen van een longaanval

Soms is het lastig een longaanval in een vroeg stadium te ontdekken, vooral omdat veel mensen met COPD in het dagelijks leven ondanks behandeling al klachten hebben. De symptomen van een longaanval zijn namelijk gelijk aan die van COPD, maar dan aanzienlijk erger. Je herkent het dus aan:

  • Een duidelijke verergering van hoesten, veel erger dan normaal
  • Duidelijk meer en taaier slijm in de luchtwegen en longen dan anders
  • Meer benauwdheid dan anders
  • Als je probeert te praten, lukt het je niet om meer dan één zin uit te spreken
  • Plat liggen is onmogelijk; je kunt dan niet voldoende ademhalen

Raak niet in paniek

Het belangrijkste is om bij een longaanval niet in paniek te raken. Paniek verergert de klachten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel COPD-patiënten gebruiken luchtwegverwijders en ontstekingsremmers; bij een longaanval moeten ze daar dan extra veel van gebruiken. Vaak is het echter zo dat een ziekenhuisopname nodig is, zodat mensen extra zuurstof toegediend kunnen krijgen. Roep daarom bij ernstige klachten de hulp van een specialist in of bel een ambulance als het een noodsituatie is.

Actieplan voor longaanval

Samen met je huisarts, praktijkondersteuner of een longarts kun je een actieplan maken voor wanneer je een longaanval hebt. In dat plan beschrijf je onder andere welke symptomen voor jou normaal zijn, hoe je kunt merken dat ze verergeren en wat je dan moet doen. Op die manier kun jij én de mensen om je heen een longaanval snel herkennen en zo nodig behandelen. Dat is beter voor jou en je longen.

Gevolgen van een aanval

Helemaal de oude worden doen patiënten na een aanval vaak niet meer; na elke longaanval is er kans op schade aan de longen die zich niet meer herstelt. Uit onderzoek blijkt dat er na één aanval vaak meerdere volgen, die steeds voor wat meer schade zorgen. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat de ene longaanval op de andere volgt, door de behandeling aan te passen.

Bron | Omroep Max, Longfonds, Thuisarts

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden