Zo herken je een koolmonoxidevergiftiging
In Nederland overlijden er jaarlijks 10 tot 15 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en belanden er enkele honderden mensen in het ziekenhuis. Koolmonoxide, ook bekend als CO, is een sluipmoordenaar omdat je het niet kunt zien, proeven of ruiken. Daarom is het belangrijk om alert te zijn, nu de kachel weer vaker aanstaat.
Van een vergiftiging voorkomen tot de klachten herkennen: we leggen je uit wat je hierover moet weten.
Wanneer loop je risico?
Koolmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout. In feite heeft dus iedereen die thuis een verbrandingstoestel heeft, bijvoorbeeld een open haard, geiser of kachel, kans op een koolmonoxidevergiftiging. Als dit type installaties niet goed genoeg onderhouden zijn, niet optimaal werken of in een slecht geventileerde ruimte staan, dan kan er koolmonoxide vrijkomen. Ook een moderne cv-ketel die verkeerd is aangesloten, kan je letterlijk vergiftigen. Je kunt zelfs ziek worden door iets buiten je eigen woning. Zo geeft een rookgasafvoer van een andere woning vlakbij jouw ventilatieopening, ook risico op koolmonoxidevergiftiging.
Hoe herken je koolmonoxidevergiftiging?
Het gevaar van koolmonoxide is dat het onzichtbaar is en je dit ook niet kunt ruiken. Daarnaast kan een koolmonoxidevergiftiging snel gaan en kan je hier ernstige klachten aan overhouden. Als je lang in een ruimte met koolmonoxide bent dan kun je hier zelfs aan overlijden. Het is daarom belangrijk dat je alert bent op de volgende symptomen:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Overgeven
- Vermoeidheid, slaperigheid of een suf gevoel
- Verwarring
- Duizeligheid
- Bewusteloosheid
- Versnelde hartslag
Als er meerdere mensen in een ruimte zijn, dan zul je merken dat iedereen last krijgt van klachten. Het kan wel dat de klachten per persoon verschillen. Wees hier dus alert op. Naast de bovenstaande lichamelijke klachten kun je koolmonoxide ook herkennen aan ramen die beslaan door vrijgekomen vocht en gasvlammen die oranje of gelig vlammen, in plaats van blauw. Daarnaast branden de vlammen hoger dan normaal en flakkeren ze meer.
Lees ook:
Waarom je nooit met de verwarming aan moet gaan slapen
Wat te doen?
Als je een koolmonoxidevergiftiging vermoedt, twijfel dan niet en pas meteen de onderstaande handelingen toe.
- Zet alle ramen en deuren zo ver mogelijk open
- Waarschuw je huisgenoten
- Ga zo snel mogelijk naar buiten
- Bel 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op
- Raadpleeg een huisarts
Zo voorkom je een koolmonoxidevergiftiging
Een acute koolmonoxidevergiftiging kan heel gevaarlijk zijn en je kunt hier zelfs aan overlijden. Daarnaast bestaat er ook nog chronische vergiftiging, waarbij je langdurig aan een lage concentratie van de stof wordt blootgesteld. De klachten kunnen variëren van moeheid, slaperigheid en hoofdpijn tot verminderde lichamelijke en mentale prestaties. Dit kan zelfs blijvende schade opleveren. Het is daarom niet alleen belangrijk om alert te zijn op de symptomen, maar de kans op een vergiftiging ook zo klein mogelijk te houden. Dat doe je met de onderstaande tips:
- Ventileer: laat 24 uur per dag en zeven dagen per week een rooster open of een raam op een kiertje staan.
- Laat het verwarmingstoestel zoals de cv-ketel of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren.
- Laat je schoorsteen elk jaar vegen. De brandweer adviseert een schoorsteenveger die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.
- Plaats een koolmonoxidemelder, in elk geval in de ruimte van het verwarmingstoestel. Je kunt die bij een bouwmarkt kopen.
- Vervang een koolmonoxidemelder na een aantal jaar. Schrijf voor de zekerheid de plaatsingsdatum op het apparaat, zodat je kunt controleren of 'ie aan vervanging toe is.
- Heb je een houtkachel? Verwijder regelmatig de as. Wanneer de as tot aan het rooster komt, wordt onderaan niet meer geventileerd. De verbranding zal dan onvolledig zijn, met een groter risico op de vorming van koolmonoxide. Doe dat ook met een kolenkachel.
- Stook verstandig en gebruik je kachel of haard niet als allesbrander. Geen oude kranten, vochtig hout of andere dingen erin gooien dus.
- Maak je kachel aan het einde van de winter zorgvuldig schoon.
Bron | Brandweer.nl, Rode Kruis, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Beeld | Getty Images
Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.