Zo herken je een ganglion (en dit is eraan te doen) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo herken je een ganglion (en dit is eraan te doen)

Heb je een bobbel op je pols, vinger of voet? Dan heb je mogelijk een ganglion, een onschuldige maar vervelende uitstulping van één van je gewrichten. Hoewel een ganglion goedaardig is, kan het je wel flink in de weg zitten, zeker als-ie pijn geeft. Hoe zorg je ervoor dat het zo snel mogelijk weer verdwijnt?

We leggen uit wat zo’n ganglion is én wat eraan te doen is.

Wat is een ganglion?

Een ganglion, ook wel een slijmcyste genoemd, is een holte gevuld met een gele, geleiachtige vloeistof en ziet eruit als een bobbeltje op de huid, vaak aan je vinger, pols of voet. Het is een uitstulping van je gewricht dat meestal ontstaat uit een peesschede, een met vloeistof gevuld buisje waar je gewrichten doorheen glijden, of van het kapsel dat een gewricht omvat. Het bobbeltje is een goedaardige en onschuldige zwelling, maar het is mogelijk dat er meer vocht in de cyste komt waardoor het van grootte kan veranderen of kan openbarsten. Ook kan een ganglion pijn gaan doen of een zeurend gevoel geven.

Een ganglion komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en bij de helft van de mensen verdwijnt deze ook vanzelf weer. Waardoor zo’n bobbeltje kan ontstaan en waarom vrouwen er sneller last van hebben is nog onduidelijk. Er is geen aanwijzing dat specifieke beroepen of hobby’s hier invloed op hebben. Bij ouderen kan slijtage, zoals artrose, een probleem zijn dat leidt tot een ganglion. Het kan ook ontstaan na een botbreuk.

Behandeling

De oorzaak van een ganglion is dus niet duidelijk. Dit zorgt er ook voor dat je helaas zelf niets kunt doen om te voorkomen dat je er last van krijgt. Als je een ganglion hebt, is het in ieder geval goed om te onthouden dat het geen kwaad kan en dat je gewoon kunt afwachten of deze vanzelf verdwijnt. Een behandeling is dus in principe niet nodig, als je er niet te veel last van hebt.

Operatie bij ganglion

Mocht je toch klachten ondervinden door het ganglion, zoals pijn of een bewegingsbeperking, dan kan een operatie daarbij helpen. Tijdens zo’n operatie wordt het bobbeltje verwijderd. In de meeste gevallen komt deze dan niet meer terug, maar dat is niet bij iedereen het geval. Soms komt de cyste wel terug óf zorgt de operatie voor andere complicaties. Zo komt het wel eens voor dat de operatiewond gaat ontsteken, kunnen er littekens ontstaan of wordt er mogelijk tijdens de ingreep een zenuw (tijdelijk) beschadigd. Vandaar dat deze operatie alleen uitgevoerd wordt wanneer iemand klachten ervaart door het ganglion.

Leegzuigen

Naast het operatief verwijderen van het ganglion, is er nog een andere manier. Hierbij wordt het bobbeltje met behulp van een naald leeggezogen, waarna een injectie met ontstekingsremmers wordt toegediend. Hoewel dit een minder intensieve ingreep is dan een operatie, is de kans op terugkeer van het ganglion hierbij wel aanzienlijk groter. Bij de helft van de mensen die deze behandeling krijgen komt het ganglion terug, daarom wordt deze methode minder vaak gebruikt.

Bron | Thuisarts, Maasstad Ziekenhuis

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden