symptomen flauwte Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo herken je een flauwte (en voorkom je dat je hierdoor echt flauwvalt)

Van een zweet aanval tot zwarte vlekken voor je ogen: dit soort symptomen kunnen wijzen op een flauwte. Maar wat moet je dan doen om te voorkomen dat je vervolgens ook daadwerkelijk flauwvalt?

Met déze tips help je jezelf of iemand anders bij een flauwte.

Hoe ontstaat een flauwte?

Een flauwte ontstaat door een tijdelijke verlaging van de bloeddruk. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals schrikken, heftige emoties of een benauwde situatie. Je kunt vervolgens flauwvallen wanneer er te weinig bloed in je hersenen komt.

Symptomen van een flauwte

Een flauwte kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Zwak gevoel
  • Licht in je hoofd
  • Bleekheid
  • Misselijkheid
  • Zweten en een koude huid
  • Zwarte vlekken voor de ogen zien

In sommige gevallen kun je door een flauwte ook vallen of je bewustzijn verliezen, waardoor je dus flauwvalt.

Flauwvallen voorkomen

Om te voorkomen dat je daadwerkelijk flauwvalt, kan het helpen om je spieren aan te spannen. Dat kan bijvoorbeeld door je beenspieren aan te spannen. Dat doe je door je benen te kruisen en tegen elkaar aan te drukken of je handen in elkaar te haken en ze vervolgens proberen uit elkaar te trekken. Houd dit voor 30 seconden vast. Als je last hebt van een flauw gevoel dat zich uit door een licht gevoel in je hoofd, dan kan het ook helpen om te gaan zitten met je hoofd tussen je knieën. Houd dit een paar tellen vast. Zo stroomt er weer meer bloed naar je hersenen.

Wat te doen bij flauwte of flauwvallen?

Als iemand in je omgeving een flauwte heeft, laat deze de persoon dan tien minuten op de grond liggen om bij te komen. Maak ruimte, zorg voor voldoende frisse lucht en maak eventuele knellende kleding los. Leg een nat washandje op het voorhoofd en geef pas eten of drinken als de persoon volledig alert is. Als de flauwte niet het gevolg van letsel is, kun je ook de benen 30 tot 60 graden optillen. Bel 112 als iemand bewusteloos blijft, bij plat liggen binnen twee minuten niet opknapt, pijn op de borst of hartkloppingen heeft, last heeft van hevige buik- of rugpijn, bij kinderen van zes jaar of jonger en bij een slachtoffer van boven de veertig jaar.

Is een flauwte gevaarlijk?

In de meeste gevallen kan een flauwte krijgen en flauwvallen geen kwaad. Je lichaam herstelt vaak vanzelf weer van de tijdelijke bloeddrukverlaging. Als je je toch zorgen maakt, kun je bij de huisarts laten uitzoeken of je hart goed werkt. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met de dokter als het flauwvallen gepaard gaat met urineverlies, hartkloppingen of pijn op de borst vlak voor je wegvalt, schokkende bewegingen en bijten op de tong. Ook als je liggend flauwvalt, plotseling je bewustzijn verliest, verward bent bij het ontwaken na het flauwvallen, herhaaldelijk flauwvalt, je langer dan 1 tot 3 minuten buiten bewustzijn bent of als er hartafwijkingen in de familie voorkomen, is het belangrijk om aan de bel te trekken.

Bron | Rode Kruis, Thuisarts, EHBO

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden