null Beeld

Zo herken je een depressie tijdens de overgang (en dit kun je er aan doen)

Ongeveer negentig procent van de vrouwen

komt tussen de 45 en 55 jaar in de overgang. Een tijd vol opvliegers en

zweetaanvallen, maar vaak ook stemmingswisselingen en lusteloosheid. Maar hoe

weet je het verschil tussen ‘normale’ overgangsklachten en een echte depressie?

Daar hebben vrouwen namelijk een verhoogde kans op in deze tijd.

En hoe kun je een depressie tijdens de overgang het beste behandelen?

De overgang

De meeste vrouwen komen tussen hun 45ste en 55ste levensjaar in de overgang: de veranderingsfase waarin het lichaam overgaat van vruchtbaar naar onvruchtbaar en de menstruatie stopt. Die fase kan zo’n zeven tot tien jaar duren, en brengt meestal een tal van klachten met zich mee. Die problemen ontstaan door de verandering van hormonen in het lichaam van een vrouw, waardoor het even kan duren voor je weer in evenwicht bent. Veelvoorkomende lichamelijke klachten van de overgang zijn opvliegers, hevig(er) transpireren, vermoeidheid, spierpijn en vermoeidheid.

Psychische gevolgen overgang

Maar ook psychisch kan de overgang er flink inhakken. Volgens sommige specialisten kun je de overgang bijna zien als een omgekeerde puberteit, en de hormoonbalans kan heel wat gevolgen hebben voor je hersenen. Veel vrouwen krijgen last van stemmingswisselingen, lusteloosheid en extreme vermoeidheid. Soms worden ze sneller boos, hebben ze meer last van stress of zijn ze eerder overprikkeld. Tijdens de overgang zijn vrouwen volgens GGZ-instelling PsyQ ook kwetsbaarder voor het krijgen van een depressie. Vooral als zij altijd al last gehad hebben van PMS, eerder depressief waren of traumatische gebeurtenissen meegemaakt hebben.

Lees ook: Zó beïnvloeden hormonale veranderingen tijdens de overgang onze hersenen

Symptomen van depressie

Er zijn speciale criteria vastgelegd waaraan de klachten van iemand moeten voldoen voor zij de diagnose depressie krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan somberheid, concentratieproblemen, huilbuien, niet meer genieten van dingen die je eerst heel leuk vond, gedachten aan de dood of een schuldig en leeg gevoel. We spreken van een depressie als je meer dan twee weken last hebt van vijf van deze symptomen.

Overgang of depressie?

Sommige klachten die kunnen ontstaan tijdens de overgang lijken dus op een depressie, maar zijn dat (nog) niet. Een depressie ontstaat in de hersenen: uit onderzoek blijkt dat er dan sprake is van een verstoring in de balans van stoffen zoals serotonine en noradrenaline. Dat zijn andere stoffen dan de hormonen die klachten veroorzaken bij de overgang. Als je last hebt van een depressie ben je dus niet alleen neerslachtig, maar zijn er vaak ook veranderingen in je gedrag, spraak, waarnemingsvermogen en gedachtepatroon. Vaak zijn deze psychische klachten sterker en hardnekkiger dan bij stemmingsproblemen die ontstaan door de overgang. Het is belangrijk om dit verschil te weten, omdat de behandeling ook erg verschillend is.

Behandeling depressie tijdens overgang

In principe is de behandeling van depressies tijdens de overgang ongeveer gelijk aan die van een depressie op een andere leeftijd. Bij milde klachten kunnen gesprekken met de huisarts of praktijkondersteuner voldoende zijn. Soms is het ook nodig om gesprekstherapie te doen bij een psycholoog of psychiater. Als dit niet voldoende helpt en er meer ondersteuning nodig is, kunnen antidepressiva ingezet worden in de behandeling van de depressie. Maar omdat deze soort van depressieve klachten niet veroorzaakt wordt door serotonine of noradrenaline, hebben antidepressiva meestal weinig nut.

Psychische overgangsklachten behandelen

Psychische klachten die veroorzaakt worden door de overgang en de ontregelde hormonen die dat met zich meebrengt, kunnen behandeld worden met hormoontherapie. Daarbij krijgen vrouwen medicijnen met de hormonen oestrogeen en progestageen, waardoor overgangsklachten zullen verminderen. Deze medicijnen worden meestal alleen voorgeschreven als de klachten ernstig zijn en je belemmeren in het dagelijkse leven.

Bron | PsyQ, Care For Woman, Parnassia Groep

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden