null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó herken je een betrouwbare zelftest voor het coronavirus

Voor een paar euro kun je bij de supermarkt of drogist een zelftest kopen, en zo weet je binnen een kwartiertje of je het coronavirus hebt. Maar die testen zijn zéker niet altijd betrouwbaar, stelt de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd. Hoe herken je een zelftest die het coronavirus wél goed kan opsporen?

Hoewel er bij elke zelftest een kleine kans is dat je ondanks een negatieve uitslag tóch het coronavirus hebt, is de een wel een stuk betrouwbaarder dan de ander.

Niet-goedgekeurde coronazelftesten

In de afgelopen maand zijn tientallen meldingen binnengekomen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van webwinkels én fysieke winkels die niet-goedgekeurde coronazelftesten verkopen. En dat is gevaarlijk, waarschuwen ze: door zo’n sneltest kunnen mensen een vals-negatieve uitslag krijgen, en dus denken dat ze het coronavirus niet hebben. Als ze vervolgens de coronaregels niet volgen, kunnen zij onbewust het virus toch flink verspreiden.

Lees ook:

Ruim 200.000 zelftesten verkocht: ‘Zorgelijk, negatieve test zegt niet alles’

CE-certificaat

Soms claimen de verkopers van de niet-goedgekeurde sneltesten dat ze een CE-certificaat hebben. Die markering geeft aan dat de test voldoet aan de eisen voor een betrouwbare test, maar dat betekent nog niet dat ‘ie ook goedgekeurd is voor particuliere verkoop en gebruik. De testen met alleen CE-markering zijn namelijk bedoeld voor zorgprofessionals, maar mogen niet worden verkocht aan consumenten. Een zelftest wordt pas goedgekeurd in Nederland als ‘ie náást die CE-markering, ook nog een check van de overheid heeft gekregen.

Verkeerde gebruiksaanwijzingen en verpakking

De IGJ kreeg de afgelopen tijd ook klachten binnen van mensen die een verkeerd verpakte zelftest kochten. Zo zat er bijvoorbeeld een te lang wattenstaafje in, en was de gebruiksaanwijzing bij sommige testen te onduidelijk. De inspectie deed een paar proefaankopen, waaruit bleek dat geen van de bijsluiters de verplichte gezondheidswaarschuwing gaf. Ook ontbrak bij zes testen het woord ‘zelftest’ op de verpakking, hadden er elf geen uiterste houdbaarheidsdatum op de buitenkant staan en was er vaak onvoldoende informatie over de onderdelen, om te kunnen controleren of je een complete test hebt.

Dat de zelftesten vaak verkeerd verpakt zijn, komt omdat winkels bulkverpakkingen binnenkrijgen, die zij vervolgens zelf moeten ‘omverpakken’. Uit de test van de inspectie bleek dat bij meerdere apotheken, drogisten en supermarkten niet goed te gaan. Bij vier van de vijftien testen zat een verkeerd wattenstaafje. Ook het advies van winkelmedewerkers over de testen bleek niet altijd toereikend.

Betrouwbare test herkennen

Maar hoe herken je dan of een jij een betrouwbare zelftest koopt, die het coronavirus echt kan opsporen? Daarvoor heeft de overheid een lijst samengesteld. Rijksoverheid heeft tot nu toe zes zelftesten voor het coronavirus goedgekeurd. Deze voldoen volgens de overheid dus aan de betrouwbaarheidseisen en kunnen ook door niet-medisch geschoolde mensen gebruikt worden om het virus vast te stellen of juist uit te sluiten. Die zelftests zijn onder andere verkrijgbaar bij de grote supermarktketens als Jumbo, Albert Heijn en Lidl. De volledige lijst van goedgekeurde, betrouwbare zelftesten vind je hier. Koop je een zelftest, controleer dan altijd of de naam van dat middel op deze lijst staat.

Altijd minder betrouwbaar

Een zelftest blijft altijd minder betrouwbaar dan een PCR-test zoals bij de GGD afgenomen wordt, omdat ‘ie niet door een professional gedaan wordt. De betrouwbaarheid ligt rond de tachtig procent, stelt het ministerie voor Volksgezondheid. Maar het hangt ook grotendeels af van hoe de test afgenomen wordt. Daarom zijn zelftesten vooral geschikt voor mensen die geen symptomen hebben en voor de zekerheid het coronavirus willen uitsluiten. Heb je wel klachten, maak dan een afspraak voor een professionele coronatest.

Bron | AD, Rijksoverheid, NOS, Radar

Beeld | Getty Images

Margriet 19 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende Moederdag-make-overs, zeven pagina’s puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden