Zó herken je een Barrett-slokdarm Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Zó herken je een Barrett-slokdarm

Brandend maagzuur kan vervelende gevolgen hebben. Het zorgt voor een vieze smaak in je mond en op de langere termijn kan het zorgen voor een slokdarmontsteking. Deze ontsteking kan uiteindelijk zorgen voor het ontstaan van een Barrett-slokdarm. Dit wil je weten over deze afwijking van de slokdarm.

Wat is Barret-slokdarm?

Bij een Barrett-slokdarm verandert het uiterlijk van de slokdarm. Normaal gesproken is deze bedekt met slijmvlies dat een witte of parelmoerkleur heeft. Bij een Barrett-slokdarm verandert een deel van de cellen van het slijmvlies, waardoor het een roze kleur krijgt. Dit veranderde slijmvlies lijkt meer op dat van de maag en kan ook beter tegen maagzuur. Het lijkt daardoor alsof het slijmvlies dat in de maag zit omhoog gegroeid is en in de slokdarm terecht is gekomen. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk. In Nederland heeft ongeveer vijf procent van de volwassenen een Barrett-slokdarm. Daarbij komt het vaker voor bij mannen van 50 jaar of ouder. Bij hen komt het twee tot vier keer vaker voor dan bij vrouwen of jongere mensen.

Voorstadium van slokdarmkanker

Barrett-slokdarm wordt ook wel een voorstadium van slokdarmkanker genoemd. Dit omdat de veranderende cellen ook kankercellen kunnen worden. Daardoor kan slokdarmkanker ontstaan. Toch is de kans dat dit gebeurt klein: minder dan vijf procent van de mensen met een Barrett-slokdarm krijgt uiteindelijk slokdarmkanker. Waarom een klein deel van de mensen met een Barrett-slokdarm uiteindelijk slokdarmkanker krijgt, is niet duidelijk.

De oorzaak van een Barrett-slokdarm

Een belangrijke oorzaak van een Barrett-slokdarm is brandend maagzuur. Als dit jarenlang terugstroomt in de slokdarm, kan iemand een Barrett-slokdarm krijgen. De slokdarm kan door dit brandende maagzuur namelijk beschadigd en ontstoken raken. Een langdurige slokdarmontsteking kan het weefsel van de slokdarm laten veranderen, waardoor het slijmvlies verandert. Maar dat betekent niet dat iedereen met brandend maagzuur ook daadwerkelijk een Barrett-slokdarm krijgt. Het gaat om ongeveer één op de tien mensen. Daarbij kunnen ook mensen die geen last hebben van brandend maagzuur last krijgen van een Barrett-slokdarm. Hierdoor is het lastig te achterhalen waarom sommige mensen wel een Barrett-slokdarm krijgen, terwijl anderen nergens last van hebben.

Een Barrett-slokdarm herkennen

Welke klachten je krijgt bij een Barrett-slokdarm, verschilt per persoon. De een heeft nergens last van, terwijl de ander wel klachten heeft. Dit komt doordat de aandoening zelf geen klachten veroorzaakt. Het zijn vooral de slokdarmontsteking en het eventuele brandende maagzuur die zorgen voor klachten. Dan kan het gaan om een branderig of pijnlijk gevoel achter of onderaan het borstbeen. Daarbij kan ook eten spontaan omhoog komen of kun je het gevoel hebben dat eten niet goed wil zakken.

De diagnose Barrett-slokdarm

De vage klachten of het gebrek aan klachten kunnen het lastig maken om te achterhalen of je een Barrett-slokdarm hebt. Om dit vast te stellen moet dan ook onderzoek gedaan worden. Hierbij wordt meestal gekozen voor een kijkonderzoek in de slokdarm. Tijdens het onderzoek kijkt een arts met een camera naar de slokdarm en kan hij biopten nemen uit de slokdarmwand of de maag. Deze worden na het onderzoek onderzocht. Pas na dit onderzoek, dat onder de microscoop gedaan wordt, kan de diagnose Barrett-slokdarm pas met zekerheid gesteld worden.

Barrett-slokdarm behandelen

Het is lang niet altijd nodig om een Barrett-slokdarm te behandelen. Als er bijvoorbeeld geen onrustige cellen zijn, hoef je geen behandeltraject in te gaan. Wel is het dan verstandig om regelmatig controles in te plannen, zodat eventuele veranderingen snel opgespoord worden. Wel kun je medicijnen krijgen, zoals maagzuurremmers, om de klachten van bijvoorbeeld brandend maagzuur te verminderen. Als de Barrett-solkdarm wel onrustig is, wordt wel een behandeling gestart. Hierbij zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de ernst van de afwijking. Overleg daarom met een arts over de mogelijkheden. Goed om te weten: een Barrett-slokdarm kan niet genezen. Leefregels en medicijnen kunnen de klachten dus verlichten, maar helpen niet voor een eventuele genezing.

Bron | Maag Lever Darm Stichting, UMCG, Kanker.nl

Nynke KooyGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden