Zo herken je de legionellabacterie (en dit kun je er tegen doen)
Heerlijk, die zomerse temperaturen. Maar wanneer de thermometer stijgt, neemt ook de kans op legionella toe. Raak je besmet met deze bacterie? Dan heb je meestal last van griepachtige verschijnselen. In sommige gevallen veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking.
Stilstaand water
De legionellabacterie komt van nature in de grond en in het water voor. Zolang de watertemperatuur laag is en het water blijft stromen, is er niets aan de hand. Stijgt de temperatuur van het water dan neemt de kans op besmetting toe. In stilstaand water krijgt de bacterie namelijk vrij spel om zich razendsnel te vermenigvuldigen. Bij een watertemperatuur van zo’n veertig graden verdubbelt de legionellabacterie zich eens per twee uur. De bacterie nestelt zich in tuinslangen en aan de binnenkant van waterleidingen. Verdampt het water, dan komt de bacterie, via nevel, in de lucht terecht. Op deze manier kan men besmet raken met de bacterie. Het is echter wel veilig om het water gewoon te drinken.
Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Veteranenziekte door legionellabacterie
Legionella leidt, in de meeste gevallen, tot milde, griepachtige klachten. Patiënten worden verkouden, misselijk of krijgen last van diaree. Vaak gaan de klachten na een paar dagen vanzelf weer over. Bij ouderen -of mensen met een lage weerstand- kan de bacterie een ernstige longontsteking veroorzaken. Dit wordt ook wel de veteranenziekte genoemd. De ziekte kenmerkt zich door een aanhoudende hoofdpijn in combinatie met griepachtige verschijnselen en kortademigheid. Bij vroegtijdige ontdekking, kan de ziekte goed worden behandeld, met antibiotica. Blijft de ziekte te lang onontdekt, dan kan de afloop echter dodelijk zijn.
Maatregelen tijdens de vakantie
Het aantal legionellapatiënten is de laatste jaren toegenomen. In 2017 werden er ruim 550 besmettingen gerapporteerd. Echter ligt het werkelijke aantal hoger. Dit komt doordat niet alle patiënten goed kunnen worden onderzocht. Daarnaast worden de verschijnselen niet altijd gelinkt aan de legionellabacterie. Vanwege de groei van de bacterie in stilstaand water, loop je de meeste kans op besmetting, wanneer je een tijdje van huis bent geweest. Laat bij thuiskomst daarom de kranen altijd een tijdje stromen, voordat je ze weer in gebruik neemt.
Lees ook
RIVM waarschuwt voor verhoogd risico op legionella
Bron| RIVM, Stichting Veteranenziekte
Beeld| iStock