null Beeld

Zó herken je dat je in de overgang bent

Ben ik in de overgang? Een vraag die iedere vrouw zichzelf een keer gaat stellen. Een verwarrende periode waarin er veel verandert in je lichaam én je brein. Maar hoe weet je nu precies wanneer de overgang is begonnen?

De overgang is de veranderingsfase waarin het lichaam overgaat van de vruchtbare naar de onvruchtbare fase. “De eerste symptomen zijn vaak heel vaag”, zegt Catherine van Heest van Care for Women. Ook geven professionals volgens haar meestal geen sluitend antwoord. “Vaak wordt als eerste gevraagd: ‘Menstrueert u nog of heeft u last van opvliegers? Zo niet: dan bent u niet in de overgang. En dat is eigenlijk niet waar.”

Ben ik in de overgang?

Voor sommige vrouwen is het duidelijk wanneer de overgang begint, maar de meeste vrouwen zijn verbaasd: 'Huh, ben ik in de overgang?'. “Ik heb nooit zo’n moment gehad waarop ik dacht: oh, nu ben ik in de overgang”, vertelt Hélène Delhaas, adjunct hoofdredacteur bij Margriet. Bij Margriet-lezeres Marianne was er vooral sprake van verwarring: “In het begin leek het net of ik een burn-out had. Tot iemand tegen me zei dat het ook de overgang kon zijn.” Actrice Medina Schuurman herkent dat gevoel maar al te goed. “Ik voelde me ineens heel zwaarmoedig. Ik dacht: ik heb een heel leuk leven, waarom voel ik me dan niet zo?”

Vage overgangsklachten

“Het begint vaak met slecht slapen, stemmingswisselingen, geïrriteerd gedrag, last van pijnlijke gewrichten of concentratie- en geheugenstoornissen”, legt overgangsconsulent Jos Teunis uit. “Het moment waarop je beseft dat je niet meer zo handelt als je altijd gehandeld hebt, dan weet je dat je in de overgang bent.” Wanneer de menopauze begint, verschilt per persoon, maar bij de meeste vrouwen is dit rond hun vijfenveertigste.

Hoe lang duurt de overgang?

“Gemiddeld duurt de overgang zo’n zeven tot tien jaar”, vertelt Catherine. “Dan heb je een periode voor je laatste menstruatie. Dat noemen we de pre-menopauze. En een periode na je laatste menstruatie, dat noem je ook wel de postmenopauze.” Toch zijn de klachten niet voor iedereen na tien jaar afgelopen. “Er is een hele kleine groep vrouwen bij wie het zelfs nog ietsje langer duurt. Dat is een paar procent en die vrouwen kunnen tot hoge leeftijd klachten hebben”, voegt gynaecoloog Dorenda van Dijken toe.

Informatie over de menopauze

Catherine: “Ik denk dat het voor iedere vrouw belangrijk is om al, voordat ze in de overgang komt, goed geïnformeerd te zijn. Als jij goed weet wat er gebeurt, dan kun je een oplossing zoeken voor je klachten. Bijvoorbeeld door tijdig een professional te raadplegen. Wanneer je dat doet zul je merken dat de overgang een waanzinnig mooie periode is om door te gaan. Maar als je iedere dag last hebt van klachten, dan verziekt dat echt je dagelijks leven. En dat is jammer, want dat hoeft helemaal niet.”

Wat doet de overgang met je gewicht?

Nog lang niet uitgekeken? Wij maakten samen met Isa Hoes en Medina Schuurman een serie over de overgang, waarvan je hier aflevering 2 vindt. Daarin vertellen we je alles vertellen over de invloed van de overgang op je gewicht. Vrouwen komen namelijk vaak een paar kilo aan tijdens de overgang.

Videograaf | Patricia Gooijer

Visagie | Nicolette Brønsted, Carmen Zomers

Deskundigen en ervaringsdeskundigen

Deze video's zijn tot stand gekomen in samenwerking met de volgende deskundigen en ervaringsdeskundigen:

  • Actrices, schrijfsters en oprichtsters van I'M Isa Hoes & Medina Schuurman.
  • Care for Women oprichtster Catherine van Heest.
  • Gynaecoloog Dorenda van Dijken.
  • Overgangsconsulent Jos Teunis.
  • Voedingsdeskundige Rineke Dijkinga.
  • Seksuologe Astrid Kremers.
  • Margriet redacteuren en ervaringsdeskundigen Alexandra Holscher en Hélène Delhaas.
  • Margriet-lezeressen en ervaringsdeskundigen Emmy Folmer, Karin Haska en Marianne Hartman.

Care for Women

Toen de moeder van Catherine van Heest in de overgang zat, zei de huisarts heel kort door de bocht dat ze hier 'vanzelf weer doorheen zou komen'. Dat was het begin van Care for Women. Catherine wilde oplossingen. Ze deed onderzoek en schreef haar eerste boek: ‘Leidraad voor de overgang’. Daarna ging het snel. Ze startte haar eigen praktijk, schreef haar tweede boek ‘Opvliegers, liever niet’ en voordat ze het wist schreef ze een opleiding voor overgangsconsulenten. In 2005 werd de opleiding voor overgangsconsulenten verbreed en werd het beroep: ‘Care for Women specialiste’ geboren.

“De overgang is een van de vele onderschattingen die gemaakt wordt als het om vrouwen gaat”, vindt Catherine. “Het maakt mij nog steeds boos. Als we hoofdpijn hebben is het normaal dat we paracetamol slikken. En de klachten die bij de overgang horen moeten we maar gewoon accepteren? Ik begrijp dit nog steeds niet."

I'M

Isa Hoes en Medina Schuurman zijn de initiatiefnemers en oprichters van I’M. I’M is er voor de 40+-vrouw. Deze vrouw staat midden in het leven en heeft vaak een gezin en een drukke baan. Ze zet zichzelf meestal op de laatste plaats, heeft moeite met tijd voor zichzelf inplannen. Ze staat aan het begin van de overgang, zit er middenin of is er al doorheen. Op naar een nieuwe fase in haar leven! I’M is een 360° concept dat online en offline projecten en duurzame productlijnen ontwikkelt voor de 40+-vrouw. Dit doet I’M op gebieden als lifestyle, beauty, duurzaamheid, food, health, body, mind & entertainment.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden