Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó weet je of je chlamydia hebt

chlamydia.jpg

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. In 2017 werd bij 20.000 bezoekers van de centra voor seksuele gezondheid een chlamydia-infectie aangetroffen. Dat betekent dat 14,3 procent van hen rondloopt met zo’n infectie.

Het verradelijke is dat 90 procent van de vrouwen met chlamydia geen klachten ervaart. Toch kan deze soa ernstige gevolgen hebben.

Onvruchtbaarheid

Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis en kan ontstekingen aan de urinebuis, endeldarm, bijballen, baarmoederhals en eileiders veroorzaken. De seksueel overdraagbare aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen (2,3 per 1.000 vrouwen; 1,9 per 1.000 mannen). Wanneer de aandoening onbehandeld blijft, kan de ziekte bij vrouwen tot onvruchtbaarheid leiden. Raak je toch zwanger terwijl je deze soa hebt, dan kan de ziekte ook worden overgedragen van moeder op kind.

Zo herken je chlamydia

Het gevaar van deze aandoening is dat je vaak helemaal niet merkt dat je met de infectie bent besmet, juist doordat de meeste vrouwen geen klachten ervaren. Gelukkig zijn er toch genoeg signalen waaraan je kunt herkennen dat je chlamydia hebt.

1. Toegenomen vaginale afscheiding.
2. Pijn in de onderbuik
3. Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
4. Een bekkenbodemontsteking.
5. Pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen.
6. Tussentijds bloedverlies.

Uitstrijkje

Sommige van deze klachten kunnen ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen. Denk hierbij aan PDS (prikkelbare darm syndroom), blaasontsteking of hormonale aandoeningen. Heb je onbeschermde seks gehad? Dan is het altijd goed om je te laten testen. Een chlamydia-test gebeurt vaak bij de huisarts of de GGD en bestaat uit een simpel uitstrijkje.

Bronnen| RIVM, Soa Aids Nederland, Gezondheidsplein
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant