Margriet logo
Zo herken je boezemfibrilleren (en dit wil je erover weten) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo herken je boezemfibrilleren (en dit wil je erover weten)

Als je last hebt van een onregelmatige hartslag en soms een beklemmend gevoel op je borst voelt, dan zou het kunnen dat je last hebt van boezemfibrilleren. Een hartritmestoornis die vooral bij ouderen vaak voorkomt.

Boezemfibrilleren in de meeste gevallen gelukkig niet levensbedreigend, maar moet wel behandeld worden. We leggen uit hoe je het kunt herkennen.

Wat is boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd; letterlijk betekent het ‘trillen van de hartboezem’. In een gezond hart zitten vier holtes: de twee bovenste holtes noemen we boezems (atria) en de twee onderste holtes kamers (ventrikels). Tussen die boezems en kamers zitten hartkleppen. Het bloed stroomt vanaf de longen het hart binnen via de boezems, komt daarna in de kamers en wordt dan weer het lichaam in gepompt.

Normaal gesproken zorgt een groepje cellen, de zogenoemde sinusknoop, dat er elektrische prikkels naar de juiste spieren gestuurd worden voor het hartritme. In rust geeft die zestig tot negentig prikkels per minuut door; bij inspanning wat meer. De sinusknoop zorgt er ook voor de rechter- en de linkerboezem tegelijkertijd samentrekken, waarna de hartkamers geactiveerd worden. Zo worden beide hartkamers tegelijk met bloed gevuld, en klopt je hart dus in een normaal hartritme.

Als je last hebt van boezemfibrilleren wordt het tempo van de hartslag niet meer bepaald door de sinusknoop, maar zijn er allemaal verschillende plekken die voor prikkels van het hart zorgen. Daardoor ontstaat er een soort chaos aan prikkels, waardoor de kamers snel en onregelmatig samentrekken. Het hartritme raakt dan verstoord en is vaak erg snel.

Lees ook:

Déze 7 symptomen kunnen wijzen op een te lage hartslag

Symptomen van boezemfibrilleren

Sommige mensen hebben boezemfibrilleren zonder dat ze daar iets van merken, maar veel mensen hebben wel door dat de hartslag te snel is. Vooral de overgang van een normale naar een onregelmatige hartslag is vaak goed te merken. Een aantal symptomen die vaak voorkomen bij boezemfibrilleren zijn:

  • Een onregelmatige, ‘fladderende’ hartslag
  • Duizeligheid
  • Overmatig zweten zonder inspanning
  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Een beklemmend of onprettig gevoel op de borst
  • Gevoelens van angst

Vaak komt boezemfibrilleren in 'aanvallen' van een aantal dagen; meestal niet meer dan twee. Soms kan het echter tot zeven dagen duren of kan er een medische behandeling nodig zijn om het te stoppen. Ga bij bovenstaande klachten wel altijd naar de dokter, om andere oorzaken ook uit te sluiten. Hoewel boezemfibrilleren niet levensbedreigend is, is behandeling soms wel nodig.

Oorzaken van boezemfibrilleren

De ‘verkeerde’ prikkels die ontstaan bij boezemfibrilleren kunnen diverse oorzaken hebben. Vaak blijft de exacte oorzaak onduidelijk, maar een aantal factoren die de kans op boezemfibrilleren vergroten zijn:

  • een te snel werkende schildklier
  • een (chronische) ontsteking in het lijf, bijvoorbeeld longontsteking of bij reuma
  • bloedarmoede
  • het gebruik van sommige medicatie, bijvoorbeeld astmamedicijnen of prednison
  • problemen met het hart, bijvoorbeeld een hartinfarct, hartfalen, hartspierziekte of een aangeboren hartaandoening
  • hoge bloeddruk
  • diabetes

Boezemfibrilleren komt vaker voor bij ouderen: bijna één op de vijf 85-plussers heeft er last van. Ook komt het vaker voor mannen, mensen met ernstig overgewicht en bij mensen met slaapapneu.

Behandeling

Als je met deze klachten naar het ziekenhuis of je huisarts gaat, zullen ze met een hartfilmpje (ECG) vaststellen of het inderdaad om boezemfibrilleren gaat. Is dat zo, dan hangt de behandeling van een aantal factoren af. Onder andere je leeftijd en de oorzaak voor je klachten spelen een rol. Hoewel het niet levensbedreigend is, is boezemfibrilleren wel zwaar voor het hart. Om problemen te voorkomen, is het dan ook belangrijk dat je óók bij milde klachten een behandeling krijgt.

Meestal krijg je bij boezemfibrilleren eerst medicatie om je hartritme onder controle te houden. Ook kan het zijn dat je bloedverdunners krijgt, omdat boezemfibrilleren het risico op stolsels in het hart verhoogt. Helpt medicatie niet voldoende, dan kan een aanvullende behandeling zoals een operatie soms nodig zijn.

Bron | Hartstichting, Thuisarts, Isala

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden