Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

‘Zo heb je minder kans op dementie’

dementie-voorkomen.jpg

Hoewel de exacte oorzaken van dementie nog onbekend zijn, beweren onderzoekers van het ErasmusMC dat de ziekte voor een groot deel is te voorkomen. Een gezonde bloeddruk zou bijvoorbeeld de kans op alzheimer verkleinen. 

De wetenschappers van het Erasmus MC constateren dat maar liefst eenderde van de mensen die dementie krijgen, de ziekte had kunnen voorkomen door gezonder te leven. Zij baseren zich op gegevens uit een grootschalig en jarenlang bevolkingsonderzoek in Rotterdam. De grootste boosdoener is een te hoge bloeddruk. Maar ook roken en diabetes spelen een grote rol in het ontwikkelen van dementie. Allemaal risicofactoren die je zou kunnen voorkomen, aldus de onderzoekers.

Zo krijg je een gezonde bloeddruk

Als je een hoge bloeddruk hebt, hoef je daar niet per se iets van te merken. In de meeste gevallen voel je je zelfs gewoon goed. Toch is het zaak om een te hoge bloeddruk omlaag te brengen. Behalve dat het je hersenen, nieren en ogen kan beschadigen, kan je hart erdoor in de problemen komen. Om je bloeddruk omlaag te brengen, kun je het volgende doen:

– Stop met roken; ook je stemming zal erdoor verbeteren
– Verlaag je bloeddruk met deze voeding
– Beperk de inname van zout; alles wat we nodig hebben, kunnen we uit onze natuurlijke voeding halen
Val af als je overgewicht hebt
– Blijf lekker in beweging; je verbrandt dan zelfs in je slaap meer calorieën!
– Verminder stress; met deze 11 manieren kan dat al in 15 minuten

Soms is het aanpassen van de leefstijl niet voldoende om je bloeddruk omlaag te krijgen. Dan schrijft de huisarts medicijnen voor.

Wil je je bloeddruk meten? Op de website van de Hartstichting lees je meer over de verschillende bloeddrukmeters die je thuis kunt gebruiken.

‘Drie kilo gewichtsverlies kan de kans op diabetes al halveren’

De meeste mensen weten wel dat een gezond gewicht en gezonde levensstijl de kans op diabetes sterk verkleint. Maar mocht je inderdaad iets te zwaar zijn, dan hoef je volgens internist-endocrinoloog Richard IJzerman van het VUmc in Amsterdam niet eens zoveel af te vallen om gezondheidswinst te boeken. IJzerman: “In een groot onderzoek kregen personen met overgewicht regelmatig adviezen van een diëtist om gezonder te eten en meer te bewegen. Deze mensen vielen gemiddeld maar drie kilo af. Toch was door de gewichtsafname na een paar jaar de kans op diabetes meer dan de helft kleiner!”

Meer gezonde tips van de internist >

‘Iedere vrouw van rond de vijftig zou zich moeten laten screenen’

Volgens gynaecologen Pauline Ottervanger en Wilma Smit zou iedere vrouw van rond de vijftig haar bloeddruk, cholesterol, schildklierfunctie, glucose en vitamine D moeten laten screenen. Ook als je geen (overgangs)klachten hebt. Rond die leeftijd gaat je lichaam namelijk langzaam steeds minder oestrogenen aanmaken, en dat heeft impact op het héle lichaam, waaronder je hart en bloeddruk.

Bron | Erasmusmc.nl

9 signalen die kunnen wijzen op alzheimer

Ook interessant