Zo groot is de kans op een vitamine B12-tekort Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo groot is de kans op een vitamine B12-tekort

Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van je zenuwstelsel. Wanneer je een tekort hebt aan vitamine B12, kan dat vervelende en in sommige gevallen ernstige gevolgen hebben. Maar hoe groot is de kans om een tekort te krijgen?

En hoe vaak komt een vitamine B12-tekort eigenlijk voor?

Voorraadje vitamine B12

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een vitamine B12 tekort komt niet heel vaak voor. Doordat je lichaam vitamine B12 kan opslaan, heb je altijd een voorraadje, waardoor de kans op een tekort niet zo groot is. Wanneer je voor een langere periode weinig vitamine B12 binnenkrijgt, dan kun je dat na een langere tijd gaan merken. Vaak is dit pas na een paar maanden of soms zelfs een jaar. Je lichaam maakt eerst namelijk het aangelegde voorraadje op.

Bij wie?

Een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan wanneer je geen dierlijke producten eet of wanneer te weinig van het eiwit Intrinsic Factor hebt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam moeite heeft met het opnemen van de vitamine. Maar ook aandoeningen kunnen zorgen voor een tekort aan vitamine B12. Bijvoorbeeld bij maag-darminfecties en bij atrofische gastritis, een chronische maagslijmvliesontsteking. Daarnaast kunnen ouderen sneller te maken hebben met een tekort, doordat bij hen de productie van maagzuur vermindert.

Symptomen van een vitamine B12-tekort

Een vitamine B12-tekort kan verschillende oorzaken hebben en er zijn verschillende symptomen waaraan je het kunt herkennen. Zo kun je last krijgen van tintelingen, een verstoord evenwicht of duizeligheid, een ontstoken tong, vermoeidheid, een slecht geheugen en stress. Eerder schreven we een artikel over de symptomen van een vitamine B12-tekort. In dit artikel lees je een uitgebreide uitleg over de verschillende symptomen van een tekort.

Zo vaak komt een vitamine B12-tekort voor

Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven aan de Vrije Universiteit, vertelt bij Nu.nl over vitamine B12-tekorten in Nederland. “Van de mensen tussen de twintig en veertig jaar heeft slechts 2 à 3 procent een vitamine B12-tekort. Oudere mensen hebben een grotere kans op een B12-tekort. Onder 70-plussers wordt het aandeel mensen met een tekort op zo’n 10 procent geschat en onder 85-plussers zou het kunnen oplopen naar een kwart van de mensen in deze leeftijdsgroep.”

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) gaf in een standpunt in 2014 over vitamine B12-tekorten vergelijkbare cijfers. Deze cijfers zijn gebaseerd op onderzoeken in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Uit Canadees onderzoek in 2005 blijkt uit meerdere onderzoeken dat een tekort van de vitamine onder 1,5 tot vijftien procent van de ouderen voorkomt.

Manier van meten

Het meten van het aantal mensen met een vitamine B12-tekort is afhankelijk van de manier waarop het gemeten wordt en welke bloedwaarden als grenswaarde worden genomen. Volgens Brouwer wordt er door sommige onderzoekers gezegd dat de ideale B12-waarde iets hoger ligt dan de grens van 148 picomol/l. “Als dit klopt kan het aantal mensen dat een tekort aan B12 heeft hoger liggen dan nu uit onderzoek blijkt”, legt ze uit.

Bron | Voedingscentrum, Nu.nl, Stichting B12 tekort

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden