kans tweede coronabesmetting Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Zó groot is de kans op een tweede coronabesmetting (en zo komt dat)

Het aantal coronabesmettingen is momenteel torenhoog. Iedereen kent wel iemand die corona heeft gehad óf raakte zelf besmet. Sommige mensen hebben zelfs dubbel pech en krijgen twee keer (of vaker) corona. Hoe vaak komt dat voor? En hoe kan dat?

We zochten het uit.

Kans op tweede coronabesmetting

Terwijl sommigen een coronabesmetting tot nu toe konden ontlopen, zijn er ook mensen die opnieuw positief testen. Je bent niet de enige: volgens het RIVM heeft ongeveer 12 procent van de mensen die positief test al eens corona gehad. Bij de deltavariant - de voorloper van de omikronvariant - was dat percentage lager: ongeveer 3 procent. Uit onderzoek van het Imperial College London blijkt dat een eerdere coronabesmetting je maar voor 19 procent beschermt tegen een besmetting met de omikronvariant. Dat staat volgens de onderzoekers ongeveer gelijk aan een bescherming van twee vaccinaties. Heb je een boosterprik gehad? Dan ben je voor 55 tot 80 procent beschermd. Mensen die een tweede keer besmet raken, lijken volgens het RIVM wel minder ziek te worden. Hoe lang je na een besmetting precies beschermd bent en hoe besmettelijk je bent als je opnieuw corona krijgt, is nog onduidelijk.

Lees ook:
Zó goed ben je beschermd tegen een IC-opname met de boosterprik

Immuunsysteem en antistoffen

Dat je eerder in de pandemie besmet bent geraakt, betekent dus niet dat je niet nóg een keer corona krijgt. Maar, je bouwt door zo’n coronabesmetting toch antistoffen op? Dat klopt. Alleen kunnen die na verloop van tijd weer afnemen. Bovendien zijn die antistoffen niet altijd van goede kwaliteit. Dat verschilt per persoon. “Ook hoe goed de celgebonden afweer en het immuungeheugen zijn”, vertelt arts-microbioloog Hans Zaaijer tegen RTL Nieuws. Dat kan per virus, en zelfs per mutatie, verschillen. Ook je immuunsysteem speelt een rol. Net zoals er mensen zijn die elk jaar de griep krijgen, zijn er ook mensen die vaker besmet raken met het coronavirus. “We hebben allemaal wel een zwak plekje in ons immuunsysteem”, aldus Zaaijer. Of we de komende tijd nog vaker opnieuw besmet raken met het coronavirus? Waarschijnlijk wel. Dat is eigenlijk heel gewoon bij coronavirussen. Maar doordat je deels immuun bent, word je er op een gegeven moment waarschijnlijk alleen verkouden door.

Bron | RTL Nieuws, RIVM, Bloomberg, Nieuwsblad

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden