Kaas Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó gezond zijn veganistische vervangers van kaas

Mozzarella, cheddar, geraspt of met komijn; vandaag de dag is de keuze in veganistische kaas groter dan voorheen. Net zoals vlees- en andere zuivelvervangers is kaas niet meer weg te denken uit de supermarkt en kiezen steeds meer Nederlanders voor de veganistische optie. Een stuk beter voor het milieu, maar is het ook beter voor jou?

We vertellen je waar veganistische kaas van gemaakt wordt en hoe gezond het is.

Ingrediënten

Over smaak valt niet te twisten, maar om veganistische kaas zoveel mogelijk naar normale kaas te laten smaken, worden plantaardige aroma’s toegevoegd om deze smaak te versterken. Ook zijn zetmelen (afkomstig van aardappel), zout, kleurstof en vitamine B12 basis ingrediënten voor een lekkere veganistische kaas. Sommige kaasmakerijen voegen hier ook nog (cashew)noten aan toe, die zorgen voor een zachte smaak en romige samenstelling wat je vaak ziet bij Franse kazen.

Structuur

Niet alleen de smaak van kaas is belangrijk, maar ook de structuur. Kaas moet namelijk smelten op een warme tosti of pizza en daarvoor wordt bij normale kaas de dierlijke stof caseïne gebruikt. Omdat vegan kaas dit niet heeft, wordt de caseïne hier vervangen door kokosolie. In combinatie met zetmeel zorgt kokosolie voor een structuur die doet denken aan kaas wanneer je het verhit.

Lees ook:

Diëtist beantwoordt: hoe (on)gezond is kaas echt?

Gezond

Echt gezond zijn kaasvervangers niet. Door de kokosolie die wordt toegevoegd in het product, komen er veel plantaardige vetten vrij die het aantal calorieën flink omhoog brengen. Gemiddeld bevat een plantaardige variant 285 calorieën per 100 gram en kaas gemaakt van melk ongeveer 300 tot 360 calorieën per 100 gram. Het verschil is er dus wel, maar zowel normale kaas als veganistische kaas krijgen vaak de gezondheidsscore D of E toegerekend.

Bron | Gezondsheidsnet

Roos ParlevlietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden