Zo gezond is het om naar een (virtueel) museum te gaan Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo gezond is het om een (virtueel) museum te bezoeken

Ligt je museumjaarkaart te verstoffen in een lade? Dan wordt het hoog tijd om die er weer eens bij te pakken! Een bezoek aan een museum blijkt namelijk niet alleen leuk en leerzaam te zijn, maar ook nog eens goed voor onze gezondheid. Kun je niet naar een museum toe? Dan kun je ook virtueel een museum bezoeken, en ook dat is goed voor je gezondheid.

Een bijzondere claim is het misschien wel, maar uit Canadees onderzoek blijkt dat een bezoek aan zowel een gewoon- als een virtueel museum goed voor de gezondheid van ouderen is.

Sociaal contact goed voor gezondheid

Dat sociaal contact goed is voor onze gezondheid, komt vast niet als een verrassing. Als we een periode minder of weinig fysieke sociale contacten hebben, kan dat verschillende gezondheidsproblemen in de hand werken. De kans op een beroerte en hartproblemen is groter en ook versnelde geestelijke achteruitgang kan ontstaan door een gebrek aan sociaal contact. In het ergste geval kan het er zelfs voor zorgen dat we eerder komen te overlijden. Dit risico bestaat voor iedereen, maar voor ouderen is het risico groter. Zij zien vaak snel het aantal fysieke, sociale contacten achteruit gaan en zijn vaker eenzaam.

Tijdens de verschillende lockdowns door corona hebben we allemaal geproefd van deze eenzaamheid. En al snel kwamen we erachter dat alleen maar thuis zitten en vrienden en familie niet kunnen bezoeken, allesbehalve fijn is. Dus bedachten we massaal alternatieven om toch in contact te blijven met elkaar. De technologie die voor deze internettools gebruikt is, is ook ingezet om ouderen in contact te laten blijven met de buitenwereld. Zo konden zij genieten van allerlei interactieve, culturele activiteiten. En daardoor bleven ouderen lichamelijk, geestelijk en sociaal gezond, blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in vakblad Frontiers in Medicine.

Onderzoek

Een groep onderzoekers in Canada volgde een groep van 106 65-plussers uit de stad Montreal. Deze mensen volgden zij van januari tot april 2022. De groep werd opgesplitst en de ene helft bezocht wekelijks vanuit de luie stoel in de woonkamer een museum. Hier volgden ze een virtuele rondleiding met een gids. De andere helft was de zogenoemde controlegroep. Deze groep gebruiken de onderzoekers ter vergelijking. Zij deden niet mee aan de virtuele tripjes naar de verschillende musea. Dit om achteraf een goede conclusie te kunnen trekken.

En wat bleek? De groep die elke week virtueel een museum bezocht, knapte er aanzienlijk van op. De deelnemers gingen er flink op vooruit ten opzichte van de controlegroep. Er was verbetering te zien op verschillende vlakken: sociale isolatie, lichamelijk en geestelijk welzijn, kwaliteit van leven en kwetsbaarheid. Vooral op dat laatste vlak lieten de deelnemers een grote vooruitgang zien. Na een rondleiding van 45 minuten en een vraag-en-antwoordsessie van 15 minuten, voelden zij zich minder kwetsbaar. Die kwetsbaarheid zorgt volgens de onderzoekers voor tal van gezondheidsproblemen en beperkingen, die op hun beurt een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven en het welzijn van ouderen. De onderzoekers zien hier een rol voor de gezondheidszorg.

Hoopvolle resultaten

De onderzoekers zijn enthousiast en hoopvol over de resultaten. “Dit onderzoek laat zien dat kunstactiviteiten een effectieve interventie kunnen zijn,” zegt hoofdauteur en professor aan de Universiteit van Montreal, Dr. Olivier Beauchet. Hij denkt dat deze interactieve manier van kunstactiviteit een model kan vormen voor de rest van de wereld. “Het zou een model kunnen worden dat in musea en kunstinstellingen over de hele wereld aangeboden wordt, om actief en gezond ouder worden te bevorderen.”

Bron | Scientias, Eurekalert

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden