null Beeld

Zo gebruik je je tampon verkeerd (en dat 8x)!

Natuurlijk, tampons komen met een gebruiksaanwijzing. Maar lezen we die en staat alles er wel in? De volgende foutjes zijn zó gemaakt, maar ook heel makkelijk te voorkomen.

1. Je wast alleen je handen ná het inbrengen

Fout. Je staat er misschien niet bij stil, maar was je handen juist vóór het bezoek aan het toilet, want je wilt toch geen bacteriën inbrengen?!

2. Je gebruikt maar één soort tampon

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar sterk absorberende tampons kúnnen de dodelijke ziekte toxic shock syndrome (TSS) veroorzaken. Gebruik dus alleen extra absorberende tampons als je die op zwaardere dagen echt nodig hebt. Neemt de menstruatie af, kies dan minder absorberende tampons. Tijdens de menstruatie verschillen alle dagen van elkaar, dus gebruik ook verschillende formaten tampons.

3. Je houdt een tampon de hele dag in

Al menstueer je nauwelijks of gebruik je slechts een mini-tampon voor de lichte dagen, dezelfde tampon de hele dag in houden geeft ook een verhoogd risico op TSS. Elke 4 uur een nieuwe is aan te raden. Gewoon even doen.

4. Je verwisselt je tampon niet na het zwemmen

Een duik in het zwembad, warm bad, zee of meer? Het tampontouwtje gaat met je mee! Verschoon dus direct als je uitgezwommen bent. Chloor- of zoutwatersporen kunnen irritaties veroorzaken.

5. Je gebruikt tampons met een gescheurde wikkel

Een klein scheurtje in de wikkel van je tampon? De tampon is dan hoogstwaarschijnlijk in aanraking geweest met de bacteriën in je tas, die niet in je vagina thuishoren (denk: geld, make-up en andere spullen die je dagelijks op de bodem van je tas meesleept). Niet gebruiken dus. Tenzij het natuurlijk je laatste redmiddel is. 'Smoezelige tampon' wint het dan van 'helemaal geen tampon'.

6. Je spoelt je tampon door de wc

Tenzij je een oogje op de loodgieter hebt: niet doorspoelen!

7. Je denkt dat de houdbaarheidsdatum is verlopen

Gooi je tampons weg, terwijl de wikkel en het doosje nog intact zijn? Niet nodig! Mits goed bewaard zullen tampons niet bederven.

8. Je bewaart ze tussen de douche en de wc

De verpakking en je tampon blijven langer fris in droge ruimten. Nieuwe plek zoeken?

Bron: MarieClaire.com en Dokter Alyssa Dweck, M.D.,

Ook interessant en leuk om te lezen

Deze video wil je niet missen

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden