Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó effectief is de griepprik en dít is waarom er elk jaar een nieuwe komt

De tijd om de griepprik op te halen is weer aangebroken. Elk jaar wordt aan een flinke risocogroep aangeraden om de prik te halen: zo'n drie miljoen Nederlanders krijgt een uitnodiging. Maar hoe effectief is de griepprik eigenlijk? En waarom komt er elk jaar een nieuwe? Wij leggen het je uit. 

5 vragen over de griepprik.

1. Voor wie is de griepprik?

De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die het risico lopen om ernstig ziek te worden wanneer zij de griep krijgen. Dit jaar is die grote groep uitgebreid: ook mensen met bijvoorbeeld morbide obesitas, ALS en dementie mogen nu de griepprik halen. Daarnaast wordt aan mensen van 60 jaar en ouder aanbevolen om de prik te nemen. Wanneer je niet behoort tot de groep die de prik gratis krijgt, kun je ervoor kiezen om hem zelf te betalen. Je vraagt dan bij de huisarts om een recept voor het vaccin, dat je vervolgens op kunt halen bij de apotheek. De huisarts of een van de assistenten zal de prik vervolgens zetten.

2. Hoe lang beschermt de griepprik?

Twee weken nadat je de prik hebt gekregen heb je genoeg afweerstoffen om de kans op de griep aanzienlijk te verkleinen. De bescherming tegen de griep duurt ongeveer zes maanden. Daarom wordt aangeraden om elk jaar een nieuwe griepprik te halen, zeker omdat er ook weer nieuwe varianten kunnen ontstaat. De beste tijd om de prik te halen is vanaf oktober, want de griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en april.

Lees ook:

Uit voorzorg de griepprik halen: is dat een goed idee?

3. Hoe effectief is de griepprik?

Gemiddeld is de effectiviteit van de griepprik 40 procent. Dat betekent dat veertig van de honderd mensen die de griepprik hebben gehad, geen griep krijgen. Bij de meeste mensen die ondanks hun griepprik tóch griep hebben gekregen, zorgt de griepprik ervoor dat zij minder ernstig ziek worden. Ook al is 'ie dus 'maar' 40 procent effectief tegen het voorkomen van de griep, is de kans dat je ernstig ziek wordt aanzienlijk kleiner.

4. Waarom is de effectiviteit van de griepprik per jaar verschillend?

Elk voorjaar bekijken deskundigen welke griepvirussen er waarschijnlijk gaan komen in de winter. De antistoffen voor deze virussen nemen zij op in de griepprik en na een half jaar is de prik klaar. In de tussentijd kunnen er nieuwe varianten van griepvirussen ontstaan die dat jaar tot een griepgolf kunnen leiden. De griepprik werkt tegen deze nieuwe varianten dan misschien minder goed, waardoor deze dus wat minder effectief is.

Daarnaast heeft de weerstand van de persoon die de prik krijgt invloed op de effectiviteit van de griepprik. Wanneer je weerstand minder goed is, maakt je lichaam minder afweerstoffen aan tegen het griepvirus. Daarom is het voor mensen met een verminderde afweer juist wél zinvol om de prik te halen: op deze manier wordt de kans om ernstig ziek te worden van de griep verminderd.

5. Hoe komt het dat ik ondanks de griepprik tóch griep heb gekregen?

Wanneer je toch de griep krijgt ondanks dat je de griepprik hebt gekregen, kan dat aan verschillende dingen liggen. Je kunt bijvoorbeeld besmet zijn geraakt met een ander virus dan de griep. Vaak wordt er al snel gesproken van ‘een griepje.’ Maar aan de klachten alleen kun je niet aflezen of iemand besmet is door een griepvirus of een verkoudheidsvirus. Daarnaast kan je afweersysteem niet goed werken. Eerder beschreven we al dat je dan alsnog de griep kunt krijgen, ondanks de griepprik. Gelukkig worden de meeste mensen door de griepprik minder ernstig ziek. Tot slot kun je alsnog een griepvirus oplopen dat niet in de griepprik zit. Je krijgt dan toch de griep, maar meestal word je ook dan minder ziek.

Bron | RIVM, nivel.nl

Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden