null Beeld

Zó controleer je zelf de stollingswaarde van je bloed

Als je een verhoogde kans op trombose hebt, is het belangrijk om de juiste hoeveelheid coumarines (antistollingsmedicijnen) te slikken. Slik je te veel, dan is de kans op bloedingen verhoogd. Slik je te weinig, dan is de kans op trombose verhoogd. Daarom is het belangrijk om de stollingswaarde van je bloed regelmatig te controleren. Met de CoaguChek® XS kun je dat zelf eenvoudig thuis doen. 

Wat is trombose?

Bloedstolling is bedoeld om bloedverlies bij verwondingen te voorkomen. Maar als dit systeem in werking treedt zonder dat er sprake is van een bloeding, dan ontstaat er in het bloedvat een bloedstolsel, ook wel trombose genoemd. Dit stolsel sluit het bloedvat geheel of gedeeltelijk af. Trombose ontstaat dus doordat op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats er een bloedstolling plaatsvindt.

Wat zijn de oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor een trombose, maar volgens de Duitse patholoog Rudolf Virchow zijn beschadiging van de bloedvatwand, vertraging van de bloedstroom en de veranderde samenstelling van het bloed de belangrijkste oorzaken.

Beschadiging bloedvatwand

Als de bloedvatwand beschadigd is, kan dit de stolling op gang brengen en trombose veroorzaken. De bekendste afwijking van de bloedvatwand waarbij trombose kan ontstaan, is aderverkalking. Ook door roken, een hoog cholesterolgehalte, diabetes en een hoge bloeddruk kan de kwaliteit van de bloedvaten niet goed zijn.

Vertraging bloedstroom

Ook een vertraagde bloedstroom kan de stolling op gang brengen. Vertraging van de bloedstroom komt het meest voor in de aders van de benen en het hart. Meestal is een vertraagde bloedstroom het gevolg van langdurige bedrust, bijvoorbeeld na een operatie, een gipsbeen, lange vlieg- en busreizen. Ook kan een vertraagde bloedstroom ontstaan bij een onregelmatige hartslag, zoals bij boezemfibrilleren. Van alle mensen die bij de tromosediensten in Nederland worden aangemeld, heeft zo’n 40 procent last van boezemfibrilleren.

Veranderde samenstelling van het bloed

De kans op trombose wordt ook verhoogd als de bouwmaterialen van het stollingsproces – bloedplaatjes en stollingseiwitten – een aantal stoornissen vertonen. Deze stoornissen kunnen erfelijk zijn, maar dit is niet altijd het geval. Ook een tekort aan bepaalde remmers (proteïne S en proteïne C) en een teveel aan bloedcellen kunnen de samenstelling van het bloed veranderen.

Gevolgen van trombose

Trombose kan overal in het lichaam optreden, maar komt het meest voor in de hersenen (TIA, herseninfarct, sinustrombose) , in het hart (hartinfarct, boezemfibrilleren) en de benen (trombosebeen, longembolie, etalagebeen, posttrombotisch syndroom).

Behandeling van trombose

Voor de behandeling van trombose wordt vaak het gebruik van coumarines voorgeschreven. Dit zijn antistollingsmedicijnen om te voorkomen dat de bloeddoorstroming belemmerd wordt. De hoeveel van deze medicijnen komt heel precies. Slik je te weinig, dan is de kans op trombose verhoogd. Slik je te veel, dan is de kans op bloedingen verhoogd. Daarom is het belangrijk dat de stollingswaarde van je bloed regelmatig gecontroleerd wordt, zodat de dosering coumarines eventueel aangepast kan worden om mogelijke stolsels en bloedingen tegen te gaan.

Met de CoaguChek® XS meet je zelf je stollingswaarden. Gemakkelijk, betrouwbaar en op het moment dat het bij jou uitkomt. En omdat de trombosedienst met je meekijkt, ben je altijd zeker van vakkundige begeleiding. De voordelen van de CoaguChek® XS op rij:

  • Zelf meten kan overal en op elk moment
  • Zelf meten is makkelijk, snel en betrouwbaar
  • Zelf meten zit in het basispakket van je zorgverzekering
  • Zelf meten doe je met één simpele vingerprik

Kijk voor meer informatie op zelfmeetweken.nl

Bron | Levenmettrombose.nl / Trombosestichting.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden