null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo check je zelf of je verdachte moedervlekken hebt

Huidkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker is. Toch weten veel mensen niet hoe ze verdachte moedervlekken kunnen herkennen. Het is een must om die af en toe te controleren. Dat kun je laten doen, maar ook zelf doen.

Volgens Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, blijft het aantal huidkankerpatiënten elk jaar stijgen. En volgens onderzoek van de organisatie neemt een op de drie mensen nooit z’n eigen moedervlekjes onder de loep. Niet heel gek: een kwart van de ondervraagden bij dit onderzoek wist niet eens waar ze op moesten letten bij verdachte moedervlekjes.

Check jezelf op verdachte moedervlekjes

Daarom lanceert Euromelanoma nu een bewustmakingscampagne in vijftig landen, met tips om jezelf, thuis, te checken op verdachte plekjes. Dat kan makkelijk en in paar stappen:

1. Afwijkende vlekjes

Als je een vlekje ziet dat er helemaal anders uitziet dan andere moedervlekken die je hebt, wees daar dan extra alert op.

2. Pas de ABCDE-regel toe:

A staat voor asymmetrie. Als je een lijntje trekt door je moedervlek, zouden de twee helften op elkaar moeten lijken.

B staat voor boord. Als je de boord (of rand) van het vlekje langsloopt, moet dat ongeveer overal gelijk zijn. Zie je vorm- of kleurverschillen? Dat is niet de bedoeling.

C staat voor color, ofwel kleur. Een egaal kleurtje van de moedervlek, is geen probleem. Twee kleurtjes kan nog. Maar zijn er meerdere tinten van bruin, zwart en rood door elkaar? Dat is niet goed.

D staat voor diameter. Alle vlekjes die kleiner zijn dan 6 millimeter (denk aan een gummetje achterop een potlood), zijn meestal goedaardig. Niet alle grotere zijn slecht, maar het is een criterium.

E staat voor evolutie. Als je vlekje in de loop van tijd sterk gaat veranderen, bel dan even de huisarts.

Lees ook

12 zichtbare veranderingen van je borsten die kunnen wijzen op borstkanker

Bron | Het laatste nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Carmen FelixGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden