Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo bereid je je voor op een doktersafspraak

cheerful-female-patient-talking-to-a-doctor-at-doctors-office.jpg

— In samenwerking met Zilveren Kruis —

Nu de winter in aantocht is wil je je wapenen tegen griep, verkoudheid, gesnotter en nog meer van dat soort winterkwalen. Krijgt de griep je dan toch te pakken of heb je te maken met een aanhoudende klacht, dan is het handig om te weten hoe je je het beste kunt voorbereiden op het doktersbezoek. Zodat je goed geïnformeerd de deur weer uitloopt en niet langer met vraagtekens zit.

Slimme vragenlijst

Je kunt nu zelf je eigen vragenlijst samenstellen met de Slimme Vragenlijst. Goed om te onthouden dus! Een slimme zet van Zilveren Kruis, als je het ons vraagt.

Daarnaast heeft Zilveren kruis aan dokters zélf gevraagd welke vragen belangrijk zijn om te stellen tijdens het spreekuur. Diezelfde dokters geven ook aan dat het makkelijker voor hen is om aandoeningen en zorgen uit te leggen, als de patiënt kenbaar maakt waar hij of zij zich druk om maakt.

Wat als de dokter naar de dokter moet?

Deze vragen zijn volgens dokters belangrijk om te stellen:

 1. Kunt u mij uitleggen welke stappen we de komende tijd allemaal gaan zetten?
  Word je in het ziekenhuis voor een klacht behandeld? Dan is dit een duidelijke vraag. Bij een behandeling in het ziekenhuis zijn vaak verschillende verpleegkundigen en artsen betrokken, waardoor het goed is als patiënt om te weten wat er gaat gebeuren, wanneer, door wie en waarom.
 2. Heeft u alle informatie over mijn klacht ontvangen?
  Het kan zijn dat het doorsturen van brieven, uitslagen of doorverwijzingen vertraging oploopt. Ga zelf na welke informatie van belang is. Controleer ook of de arts alles ontvangen en bekeken heeft.
 3. Wat zijn de voor- en nadelen van deze behandeling?
  Zelf al lopen Googlen? Herkenbaar! Echter kan dit wel vragen en twijfels oproepen. Stel deze vraag om zeker te zijn van je zaak. Het is de taak van dokters om patiënten te vertellen wat de voor- en nadelen zijn en wat dit betekent voor de patiënt. Ook geven ze het aan als er eventuele alternatieven zijn.
 4. Wat kan er mis gaan?
  Vaak denk je na een behandeling of operatie van je klachten af te zijn. Gelukkig is dit vaak ook zo, maar het is geen garantie. Vraag altijd goed groot de kans is op een goede uitkomst van jouw situatie.
 5. Is mijn geliefde, vriendin of ouder hier wel op de juiste plek?
  Is een dierbare ziek of kampt hij of zij met een klacht? Stel deze vragen voor de zekerheid, het kan geen kwaad om te dubbelchecken. De artsen zijn er om vragen als ’is de juiste diagnose gesteld?’ en ’waarom is er gekozen voor deze behandeling?’ te beantwoorden. Medisch specialist Ronald Trof laat weten: ’Als het er echt op aankomt, willen familieleden van patiënten vaak het gevoel hebben dat ze er alles aan hebben gedaan. Dat is juist mooi.’
 6. Hoe snel moet ik beslissen of ik de behandeling wil ondergaan?
  Misschien heb je het gevoel snel te moeten beslissen, maar wil je eerst thuis er nog rustig over nadenken. Vraag altijd hoeveel tijd je hebt om te beslissen, en wat er kan gebeuren als je wacht met de behandeling.

Meer informatie

Kijk voor meer handige tools én om jouw eigen Slimme Vragenlijst samen te stellen op het Beter naar de dokter platform van Zilveren Kruis. Zo ben je ten alle tijden goed voorbereid op jouw doktersafspraak. Dat vinden de dokters zelf ook fijn. Succes!

Ook interessant