Zo bereid je je goed voor op een coloscopie Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo bereid je je goed voor op een coloscopie

Wanneer je bloed in je ontlasting ziet of een arts vermoedt dat er problemen zijn in je darmen, kan er een coloscopie uitgevoerd worden. Tijdens deze kijkoperatie wordt gekeken of er darmafwijkingen, zoals poliepen, tumoren en ontstekingen zijn. Aan zo’n darmonderzoek gaat voor jou als patiënt redelijk wat voorbereiding vooraf.

Een goede voorbereiding is belangrijk, omdat de arts dan de darmen het best kan bekijken. Onderdeel van die voorbereiding is bijvoorbeeld het vermijden van bepaalde voeding, omdat achtergebleven ontlasting het zicht kan beperken, en het (tijdelijk) stoppen met bepaalde medicijnen.

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie is een kijkonderzoek dat uitgevoerd wordt in de darmen. De internist of MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) kan tijdens dit darmonderzoek de binnenkant van de endeldarm, dikke darm en het laatste deel van de dunne darm bekijken. Tijdens het onderzoek gebruikt de arts een endoscoop, een buigzame slang met daarin een camera en een lampje. Terwijl de slang in de darmen zit, kan met behulp van de camera op een scherm gekeken worden naar de binnenkant van het orgaan.

Het inwendige onderzoek is een goede manier om eventuele darmafwijkingen op te sporen. Vrijwel alle afwijkingen aan de dikke darm kunnen met deze onderzoeksmethode gevonden worden. Het onderzoek kent voor- en nadelen. Een voordeel is dat kleine ingrepen meteen kunnen worden uitgevoerd. Dat maakt dat vaak voor deze manier van onderzoeken gekozen worden. Een nadeel is dat een coloscopie geen volledige zekerheid geeft. Er bestaat dus altijd een kleine kans dat darmkanker of poliepen niet gevonden worden tijdens het kijkonderzoek.

Zo bereid je je goed voor op een coloscopie

Zoals hierboven al benoemd, gaat een arts tijdens de coloscopie met een camera de darmen in. Voor een goed verloop van dit onderzoek is het belangrijk dat de darmen schoon zijn.

Kies de juiste kleding

Wanneer je naar het ziekenhuis toegaat voor de ingreep, is het belangrijk om de juiste kleding te dragen. Kies voor makkelijke en niet-knellende kleding en laat sieraden of andere kostbaarheden thuis.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om dit van tevoren met je arts te bespreken. Met bepaalde medicijnen moet je in de dagen of weken voor de coloscopie stoppen, omdat deze het onderzoek kunnen beïnvloeden. Het gaat bijvoorbeeld om bloedverdunners, ijzertabletten of glucoseregulerende medicijnen.

Ook als je een andere aandoening hebt, is het verstandig om dit met de behandelend arts te bespreken. Zo kan de voorbereiding er voor diabetespatiënten anders uitzien en voor patiënten met een stoma gaat het onderzoek zelf anders.

Darmen leeg maken

Voor een goed onderzoek is het belangrijk dat de darm helemaal schoon en leeg is. Dan kan een arts zonder problemen de binnenkant van de darm goed onderzoeken. Wanneer er ontlasting achterblijft in de darm, kunnen afwijkingen gemist worden. En dan kan het zomaar dat het hele onderzoek opnieuw gedaan moet worden. Om ervoor te zorgen dat de darm goed schoon is, drink je dag voor het onderzoek thuis twee tot vier liter sterk laxerende vloeistof. Hierna wordt je ontlasting dun en moet je vaak naar het toilet.

Vanaf zeven dagen voor het onderzoek pas je je voeding al aan. Je mag vanaf dan geen voedingsmiddelen met pitjes of zaden eten, omdat deze de endoscoop kunnen verstoppen. Drie dagen voor het onderzoek pas je de rest van je dieet aan en eet je geen vezels meer en niet te vet. Volg voor het aanpassen van je dieet het advies van je arts, het kan per ziekenhuis verschillen. Dit mag je niet eten:

  • Volkoren graanproducten: denk aan brood met zaden en volkorenbrood, volkoren- en meergranenpasta en zilvervliesrijst.
  • Vezelige groenten: denk aan asperges, zuurkool, sperziebonen, prei, bleekselderij, snijbonen, doperwten, taugé, peulvruchten, champignons, maïs, ui, tomaten, spinazie, knoflook, paprika's, andijvie en rauwkost.
  • Bepaalde fruitsoorten: denk aan sinaasappel, grapefruit, kiwi’s, bramen, mandarijnen, druiven, gedroogde vruchten en aardbeien.
  • Noten, pinda’s en zaden/muesli.

De dag voor het onderzoek eet je waarschijnlijk weinig tot niets meer. Hoeveel je mag eten, is afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek de dag erna. Dit is de dag dat je het laxeermiddel neemt. Hierop volgt een periode dat je vaak naar het toilet moet en veel diarree hebt. Dat kan oncomfortabel zijn, omdat je je waarschijnlijk ook opgeblazen zult voelen en krampen kunt krijgen. Om het zo comfortabel mogelijk te maken, kan het verstandig zijn om in de badkamer te blijven. Luiercreme en gebruik van vochtig toiletpapier kunnen verlichting bieden.

Tips om je voor te bereiden op een coloscopie

  • Blijf voldoende in beweging. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting goed op gang gebracht wordt.
  • Gebruik eventueel een rietje om het laxeermiddel te drinken, zodat de smaak van de vloeistof niet in je hele mond komt.
  • Draag comfortabele en warme kleding, ook als je naar de Endoscopieafdeling in het ziekenhuis gaat.

Bron | Maag Lever Darm Stichting, LUMC, RIVM, Isala

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden