null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo ben je je nachtmerries eindelijk de baas

We hebben allemaal wel eens last van een nachtmerrie. Het kan levensecht voelen, zo’n nare droom. Zweten, totaal in paniek wakker worden en misschien zelfs schreeuwen in je slaap. Nachtmerries zijn verschrikkelijk als je er ’s nachts last van hebt. Maar wat als je er overdag nóg last van hebt?

Meerdere nachtmerries per week

Volgens slaaponderzoeker Jaap Lancee (UvA) kun je daar gelukkig iets aan doen. Volgens hem is een nachtmerrie af en toe helemaal niet zorgwekkend. Maar er zijn mensen die meerdere nachtmerries per week hebben. Volgens Lancee heeft twee tot vijf procent van de mensen daar last van. Onder psychiatrische patiënten ligt dat percentage zelfs op dertig procent.

Lijden onder nachtmerries

Als je zo vaak nare dromen hebt, kun je er wel onder gaan lijden. ‘Nachtmerries zijn emotioneel zeer nare dromen. Als je deze regelmatig hebt, hangt dat vaak samen met andere emotionele problemen. Het verhoogt zelfs het risico op psychoses en suïcide’, aldus Lancee.

Volgens hem gaat het in deze gevallen vaak om een terugkerende nachtmerrie, waarbij je keer op keer hetzelfde verhaal met dezelfde nare gebeurtenis - een ongeluk, moord of zelfs een zombie-apocolypse - beleefd. Als deze droom veel angst veroorzaakt, wil je daar de volgende dag natuurlijk niet over nadenken. ‘Je gaat het dan vermijden. Maar juist die vermijding zorgt ervoor dat bijvoorbeeld dat zombie-verhaal steeds meer in het geheugen gesleten wordt en als het ware vastgelegd wordt in een onveranderlijk script. De emotie wordt dan ook steeds heftiger’, legt Lancee uit.

Nachtmerries de baas blijven

Er is gelukkig een behandeling voor, genaamd de imagery rehearsal therapy. Deze therapie maakt gebruik van het terugkerende element van je nachtmerrie. Die schrijf je tot in detail op en dan bekijk je welk moment het meest angstaanjagend is. Dat is vaak het moment net voordat je wakker wordt; vlak voor je van een klif valt of door zombies wordt aangevallen. Je kunt je dan inbeelden en afvragen wat jij zelf op dat moment zou willen dat er gebeurt. ‘Je kunt ineens een bijl in je handen hebben om de zombies te verslaan. Maar in minder fantasievolle dromen is het soms ook prima om de politie te laten komen. Alles kan en alles mag’, aldus Lancee.

Het klinkt als een makkelijke manier om je nachtmerries de baas te blijven. ‘Zeker als het gaat om nachtmerries in het kader van traumatische herinneringen is het verstandig om professionele hulp te zoeken’, zegt Lancee.

Lees ook

Heb je weleens last van een schok als je in slaap valt? Hier komt het door

Bron|AD

beeld| iStock

Carmen FelixGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden