Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó belangrijk is het om je tandvlees gezond te houden

tandvlees.jpg

We hoeven je vast niet te vertellen hoe je je tanden goed reinigt. Maar wist je dat er in ons dagelijks tandenpoetsritueel één onderdeel is dat heel vaak wordt vergeten? Ons tandvlees heeft namelijk ook een goede verzorging nodig.

Wanneer je je tandvlees niet goed verzorgt, kan het gaan ontsteken. Het gevolg is, dat je tandvlees zich steeds verder terugtrekt omhoog. En wanneer dat eenmaal is gebeurd, keert het nooit meer terug. En wist je dat een ernstige tandvleesontsteking een ongunstige invloed kan hebben op andere ziekten? De bacteriën in onze mond produceren namelijk giftige stoffen. Die kunnen in de bloedbaan komen en ernstige aandoeningen veroorzaken of ziekteverschijnselen verergeren. Er bestaat een relatie tussen een ernstige tandvleesontsteking en alzheimer. Het is dus zaak om je tandvlees zo gezond mogelijk te houden. De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

1. Koop een zachte tandenborstel

Het is een misvatting dat harde tandenborstels beter zijn om het dagelijkse vuil tussen je tanden te verwijderen. Volgens professor Damien Wlmsley van de Britse Dental Association bieden zachte tandenborstels veel meer bescherming voor je tandvlees. “Schrobben met een harde tandenborstel kan het delicate tandvlees beschadigen”, zegt Walmsley tegen The Times. “En het is gemakkelijker om een borstel onder het tandvlees te krijgen als ie zachte haren heeft in plaats van harde.”

2. Poets met fluoride

Fluoridetandpasta kan goed helpen tegen tandvleesontsteking en gaatjes. Wie regelmatig met deze soort tandpasta poetst, zou de kans  op gaatjes en ontstekingen met 20 tot 50% verminderen. Gebruik de tandpasta echter niet dagelijks. Volgen de Wereldgezondheidsorganisatie kan overmatig gebruik van fluoride namelijk diverse aandoeningen veroorzaken, waaronder hersenbeschadiging.

3. Spoelen en flossen

Ook al poets je je tanden nog zo lang, er blijft altijd vuil achter op plekken waar je met de tandenborstel niet bij komt. Spoel je mond daarom regelmatig met mondwater en verwijder de laatste kleine etensresten tussen je kiezen weg met flosdraad, tandenstokers of ragers.

Lees ook
Gele tanden? 9x zo eet je ze weer wit!

Bron| The Times
Beeld| iStock

Ook interessant