Zo belangrijk is een goede vriendschap voor je gezondheid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo belangrijk is een goede vriendschap voor je gezondheid

Het hebben van een goede vriendin is een rijkdom. Samen op stap, urenlang kletsen, elkaar helpen als het nodig is: zo’n band wil je echt niet missen. Maar vriendschap blijkt ook heel veel effect te hebben op je gezondheid.

Zowel je mentale als fysieke gezondheid wordt beïnvloed door je vriendschappen.

Vrienden tegen eenzaamheid

Een van de belangrijkste redenen dat we vrienden zo hard nodig hebben voor onze gezondheid, is dat ze eenzaamheid kunnen verminderen of laten verdwijnen. Want ook al heb je veel mensen om je heen: als je geen vast soort relaties - zoals een vriendschap - hebt, kun je nog altijd eenzaam zijn. En eenzaamheid heeft een flinke invloed op ons lichaam, zowel fysiek als mentaal. Het vergroot bijvoorbeeld de kans op depressies, overmatig alcoholgebruik, slaapproblemen, een te hoge bloeddruk en een slecht immuunsysteem.

Voor ons lichaam zijn relaties met andere mensen dus heel belangrijk. Tegen Medical News Today vertelt Dr. Scott Kaiser hierover het volgende: “Mensen zijn geprogrammeerd om connecties te maken. En sociale banden zijn een essentieel onderdeel van een goede gezondheid. We hebben ze net zo hard nodig als eten, drinken en zuurstof.”

Betere cognitieve vaardigheden door vrienden

Ook je cognitieve vaardigheden worden beïnvloed door je vriendschappen. Een onderzoek van Northwestern University uit 2017 onder tachtigers, liet zien dat de ouderen die een actiever sociaal leven hadden, significant betere cognitieve vaardigheden lieten zien in hun onderzoeken. Sterker nog: hun geheugen was soms beter dan dat van mensen twintig jaar jonger.

Goed voor je zelfvertrouwen

Ook je zelfvertrouwen heeft invloed op je gezondheid. En laat dat dan weer beïnvloed worden door vriendschap. Het hebben van goede vrienden zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen verbetert, blijkt uit diverse onderzoeken. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat je een betere vriend bent, wat weer een positief effect heeft op het zelfvertrouwen van je vrienden. Een win-win situatie, toch?

Vriendschap en fysieke gezondheid

Maar dat is niet alles. Hoewel we het nu vooral over mentale aspecten hebben, krijgt ook je fysieke gezondheid een boost van vriendschap. Er zijn diverse aandoeningen die meer voorkomen bij mensen met minder sterke sociale relaties. De kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en diabetes type 2 nemen bijvoorbeeld toe bij mensen die weinig vrienden hebben in hun leven. Dokter Kaiser zegt daarover het volgende: “Sociale isolatie, het missen van vriendschap en eenzaamheid hebben een negatieve invloed op je gezondheid. Zo erg, dat dit te vergelijken is met obesitas, een gebrek aan beweging of het roken van zo’n vijftien sigaretten per dag.” Koesteren dus, die vrienden.

Bron | Medical News Today

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden