null Beeld

Zó beïnvloeden hormonale veranderingen onze hersenen tijdens de overgang

De overgang zorgt niet alleen voor lichamelijke klachten, zoals opvliegers, ook je hoofd kan door de hormonale veranderingen tijdens de overgang flink van slag raken. Een fenomeen dat ook actrice Isa Hoes niet bespaard is gebleven: “Het was zo erg, dat ik heel lang gedacht heb – eigenlijk nog steeds – dat ik lichte dementie had.”

Door de hormonale veranderingen tijdens de overgang, vinden er ook verschuivingen plaats in het hormoon dat normaal gesproken voor ons geluksgevoel zorgt.

Hormonale veranderingen tijdens de overgang

"Als het gaat om emoties tijdens de overgang, dan zien we dat de invloed van de overgang op ons brein echt heel groot is”, zegt Catherine van Heest van Care for Women. “Wanneer je hormoonspiegel schommelt, geldt dat ook voor je gelukshormoon. En daardoor ontstaan stemmingswisselingen. Bijvoorbeeld ’s ochtends aan de keukentafel. Je komt binnen, er gaat iets verkeerd en uit het niets val je enorm uit. Dat kan voor je omgeving, maar vooral ook voor jezelf, heel vervelend zijn.”

Symptomen van de overgang in het brein

Naast het bekende ‘korte lontje’ zijn er ook nog andere symptomen van de overgang die in onze hersenen ontstaan. “Driftbuien, niet goed meer kunnen omgaan met prikkels”, somt overgangsconsulent Jos Teunis op. “Maar ook: concentratie- en geheugenstoornissen, emotionele disbalans, huilbuien, onzekerheid, zwaarmoedig zijn, neiging tot depressieve klachten.”

Lees ook: Zóveel kilo mag je maximaal aankomen tijdens de overgang

Vergeetachtig door de menopauze

Heel herkenbaar voor veel vrouwen... “Ik dacht ineens: ik kan het niet. Ik kan mijn werk niet meer doen, ik val door de mand”, vertelt Alexandra, eindredacteur bij Margriet. Ook al zoiets irritants: je vergeet dingen. “Geen enkele naam kun je opkomen. Niet van een persoon, niet van een bedrijf. Niets meer!”, vertelt adjunct hoofdredactrice Hélène Delhaas.

Minder zorgzaam

“Wat ik ook heel lastig vond, is dat het zorghormoon afnam”, vertelt actrice Isa Hoes. “Dus ik had bijvoorbeeld ook heel vaak geen zin meer om te koken. Zo onhandig. Dan zei ik tegen de kinderen: wie wil er koken? Of zullen we wat halen?” Volgens de actrice is daarom vooral de bewustwording belangrijk. “Als je het weet, is het allemaal wat dragelijker. Maar als je het niet weet... Oei, oei, oei.”

Geen burn-out

Omdat de klachten gelijk zijn aan andere aandoeningen, zoals oververmoeidheid, herkennen huisartsen vaak niet direct dat de symptomen te maken hebben met de overgang, geeft overgangsconsulent Jos Teunis aan. “De symptomen lijken bovendien ook op schildklierklachten. Wanneer je met die dingen bij de huisarts komt, krijg je vaak eerst de vraag of je niet te veel op je bord hebt liggen.”

Ook voor de ‘patiënt’ is dat lastig. “Want dan ga je dus denken, oh ik heb een burn-out", geeft actrice Medina Schuurman aan. “Maar nee. Het hoort echt bij de overgang.”

Bespreek het met je omgeving

Hoewel de klachten worden veroorzaakt door de overgang, kunnen ze voor de omgeving toch behoorlijk lastig zijn. “Vrouwen kunnen echt de weg kwijt raken, vechten iedereen de tent uit. Partners én kinderen”, vertelt overgangsconsulent Jos Theunissen. En daardoor maak je soms dingen kapot waar je later ongelofelijk spijt van hebt.

Volgens actrice Medina Schuurman is het daarom belangrijk om je klachten met je partner te bespreken. “Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Lieverd ik heb even heel erg veel last van de overgang. Wees maar even lief voor me.’ Maar ook door aan je partner te vragen of hij je een keer wil helpen met de zorgtaken."

Videograaf | Patricia Gooijer

Visagie | Nicolette Brønsted, Carmen Zomers

Deskundigen en ervaringsdeskundigen

Deze video’s zijn tot stand gekomen in samenwerking met de volgende deskundigen en ervaringsdeskundigen:

  • Actrices, schrijfsters en oprichtsters van I’M Isa Hoes & Medina Schuurman
  • Care for Women oprichtster Catherine van Heest
  • Gynaecoloog Dorenda van Dijken
  • Overgangsconsulent Jos Teunis
  • Voedingsdeskundige Rineke Dijkinga
  • Seksuologe Astrid Kremers
  • Margriet redacteuren en ervaringsdeskundigen Alexandra Holscher en Hélène Delhaas
  • Margriet-lezeressen en ervaringsdeskundigen Emmy Folmer, Karin Haska en Marianne Hartman

Care for Women

Toen de moeder van Catherine van Heest in de overgang zat, zei de huisarts heel kort door de bocht dat ze hier ‘vanzelf weer doorheen zou komen’. Dat was het begin van Care for Women. Catherine wilde oplossingen. Ze deed onderzoek en schreef haar eerste boek: ‘Leidraad voor de overgang’. Daarna ging het snel. Ze startte haar eigen praktijk, schreef haar tweede boek ‘Opvliegers, liever niet’ en voordat ze het wist schreef ze een opleiding voor overgangsconsulenten. In 2005 werd de opleiding voor overgangsconsulenten verbreed en werd het beroep: ‘Care for Women specialiste’ geboren.

“De overgang is een van de vele onderschattingen die gemaakt wordt als het om vrouwen gaat”, vindt Catherine. “Het maakt mij nog steeds boos. Als we hoofdpijn hebben is het normaal dat we paracetamol slikken. En de klachten die bij de overgang horen moeten we maar gewoon accepteren? Ik begrijp dit nog steeds niet.”

I’M

Isa Hoes en Medina Schuurman zijn de initiatiefnemers en oprichters van I'M. I'M is er voor de 40+-vrouw. Deze vrouw staat midden in het leven en heeft vaak een gezin en een drukke baan. Ze zet zichzelf meestal op de laatste plaats, heeft moeite met tijd voor zichzelf inplannen. Ze staat aan het begin van de overgang, zit er middenin of is er al doorheen. Op naar een nieuwe fase in haar leven! I'M is een 360° concept dat online en offline projecten en duurzame productlijnen ontwikkelt voor de 40+-vrouw. Dit doet I'M op gebieden als lifestyle, beauty, duurzaamheid, food, health, body, mind en entertainment.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden