staand zittend eten spijsvertering Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Zittend of staand eten? Déze invloed heeft dat op je spijsvertering

Op een hectische dag is de kans groot dat je het ontbijt of de lunch even gehaast naar binnen werkt. Je wint er misschien wat tijd mee, maar staand eten is niet zo goed voor je spijsvertering. Gevolg? Kramp of een opgeblazen gevoel.

We leggen het uit.

Zittend of staand eten

Misschien herken je het wel: denk je genoeg tijd te hebben om te lunchen, moet je toch plotseling haasten. Dan maar een boterham uit het vuistje terwijl je je spullen pakt en je sleutels zoekt. Het voelt misschien als iets kleins, maar eten in deze positie heeft wel degelijk invloed op je lichaam. Op je spijsvertering, om precies te zijn. Wanneer je staat, zit er vanwege de zwaartekracht meer bloed in je benen, legt maag-darm-leverarts Peyton Berookim uit aan Well + Good. “Dit kan ervoor zorgen dat minder bloed naar je darmen stroomt, wat belangrijk is voor de spijsvertering. Het gevolg is een minder soepele spijsvertering en maagzuur of een opgeblazen gevoel.” Diezelfde klachten ontstaan wanneer je direct na het eten beweegt.

Kijk naar je eetgewoontes

Staand eten doe je vaak op het moment dat je haast hebt. En dat betekent ook: gehaast eten. Hoe sneller je eet, hoe meer zuurstof je inademt. Een veelvoorkomend gevolg daarvan is een opgeblazen buik. “Snel eten en minder goed kauwen kan ook zorgen voor buikkrampen of een onprettig gevoel, omdat je maag meer tijd nodig heeft om voedsel af te breken en te verteren”, aldus Berookim. Heb je vaak last van kramp of een opgeblazen gevoel na het eten en helpt het veranderen van je eetpatroon niet? Dan is het goed om eens te kijken naar je eetgewoontes: hoe vaak neem je eigenlijk écht de tijd om te eten?

Lichaam en geest

Hoewel het misschien verleidelijk is om even snel-snel-snel een boterham of bakje yoghurt te eten, is het dus een stuk beter om er de tijd voor te nemen. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je meer van een maaltijd geniet als je er rustig voor gaat zitten. Bovendien kan stress je spijsvertering verstoren, wat vervolgens weer voor klachten zorgt.

Bron | Well + Good

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden