Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zitten er minder vitamines in groente uit blik?

making-dinner.jpg

Nee. Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevat bijna net zo veel voedingsstoffen als verse groente. Ze zijn dus ook een gezonde keus.

Suiker of zout

Aan groente uit pot of blik kan wel zout en/of suiker zijn toegevoegd, maar qua vitamines of mineralen is er nauwelijks verschil. Wat er in de pot of het blik zit, kun je lezen op het etiket. Groente à la crème uit een pakje of pot is een minder gezonde keus, omdat er meer vet en zout in zit dan in gekookte groente.

Het goede van groente

In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke groentesoort anders, maar ook binnen dezelfde groentesoort kunnen verschillen bestaan.

Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom groente de kans op ziektes verkleint. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van stoffen. Het is dus belangrijk om te variëren.

Even gezond als vroeger?

Er wordt weleens beweerd dat groente en fruit minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger. Op basis van goed onderzoek kan niet worden vastgesteld dat er steeds minder voedingsstoffen in groente en fruit zitten.

Bron | Voedingscentrum

Ook interessant