Zink als supplement: dit zijn de gezondheidsvoordelen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zink als supplement: dit zijn de gezondheidsvoordelen

Genoeg mensen die in de winter vitamine D of B12 slikken, maar zink als supplement is beduidend minder populair. Toch kent het mineraal genoeg voordelen voor je gezondheid, en is het de overweging waard dit aan je voedingspatroon toe te voegen.

Met de nadruk op toevoeging.

Wat is zink?

Zink is een mineraal dat barst van de vitaminen en belangrijk is bij de opbouw van enzymen in het lichaam. Zink is veel terug te vinden in dierlijke producten zoals zuivel, vlees en vis, waardoor het vooral voor vegetariërs en veganisten interessant kan zijn om dagelijks een capsule zink te slikken. Het Voedingscentrum hanteert een minimum inname zink per dag van 7 milligram voor vrouwen, en 9 milligram voor mannen. Wanneer je een verminderde afweer tegen infecties en bacteriën hebt of plotselinge afwijkingen aan je huid te zien zijn, kan dit duiden op een tekort.

Lees ook
7 klachten die kunnen wijzen op een zinktekort

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van zink als supplement

En een tekort, dat is nooit goed. Zink als supplement meenemen in je dagelijkse routine kan dan ook:

  • Je immuunsysteem verhogen, waardoor je minder snel ziek wordt van bacteriën en infecties;
  • Voor sterkere botten, nagels en haren zorgen;
  • Je hormoonhuishouding weer op orde krijgen;
  • En zelfs huidproblemen zoals langdurige acne oplossen.

Omdat ons lichaam zink als vitamine niet kan vasthouden, wordt de hoeveelheid in je lichaam dagelijks bepaald. Begin je eenmaal aan het slikken van dit supplement, dan is het verstandig om dat pilletje in je dagelijkse routine op te nemen. Maar een stukje ongevraagd advies is hier wel op z’n plek: je kunt met het slikken van supplementen ook te veel zink binnen krijgen (via voeding is een te hoog peil nauwelijks haalbaar), dus slik deze vitamine pas als toevoeging op je voeding wanneer je huisarts dit adviseert. Iets met bezint eer ge begint.

Beeld | Getty Images

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden