Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zingeving: met deze tips kom je ‘uit’ je hoofd

vrouw-buiten.jpg

Is mijn leven zinvol? Dat is een vraag die mensen in aanloop naar Kerst en het nieuwe jaar kan bezighouden. Is zingeving echt zo belangrijk en hoe denk je daar ‘opbouwend’ over, zonder in getob te vervallen?

Mindfulnesstrainer en bezielingscoach Lisette Wevers begeleidt mensen die vastlopen in hun werk of privéleven.

Denk je dat veel mensen kampen met gevoelens van zinloosheid?
“Absoluut. Veel mensen voelen onrust, stress of leegte en hebben zelfs depressieve gevoelens of angstklachten. Vaak weten we niet precies dat het ongemak dat we voelen te maken heeft met zingeving en vragen als wie ben ik nu echt’, ‘wat vind ik belangrijk’, ‘hoe wil ik leven?’”

Hoe komt dat dan?
“Mensen leven in hun hoofd en nemen weinig tijd om te voelen. We denderen maar door. In de donkere dagen in de aanloop naar de feestdagen heb je wellicht wat meer tijd om even stil te staan. Als we ons ongemakkelijk voelen of een leegte ervaren, drukken we dat meestal onbewust weg. Maar alleen als je doet wat voor jou zinvol is, kun je bezield leven; dan ervaar je het leven als vol en ben je gelukkig. Authenticiteit – jezelf zijn, eigen keuzes maken – en passie – doen wat je heel graag doet – horen net als zingeving onlosmakelijk bij bezieling. Dus als je veel onrust, stress of een vaag ongeluk ervaart, zou je daar eigenlijk mee aan de slag moeten.”

Wat zou je moeten doen met die gevoelens van ongemak of leegte?
“Allereerst zouden we eens wat vaker moeten stilstaan bij alles wat er voor ons echt toe doet. Als je merkt dat je gevoelens van zinloosheid ervaart, dan is het belangrijk om dit te erkennen en toe te staan. Durf jezelf vragen te stellen, ook als die pijnlijk zijn. Begin met dromen over wat je zou willen. Dat vergt veel moed. Zo zijn er talloze mensen die in een relatie zonder bezieling blijven, omdat ze het alternatief – de problemen op tafel leggen of uit elkaar gaan – veel te eng vinden.”

Hoe essentieel is het eigenlijk bezig te zijn met zingeving? Als je tevreden bent met je leven zoals het is, is het toch ook prima?
“Absoluut. Het is prima om meer zingeving te zoeken, maar ik heb weleens het idee dat we doorschieten, dat er sprake is van zingevingsinflatie. Gewoon je werk doen en zo je gezin (mede) onderhouden, of een andere maatschappelijke bijdrage leveren is al prima. Een beetje relativering is bij zingeving op zijn plaats. Maar wees wel eerlijk tegen jezelf.”

‘Uit’ je hoofd, zo doe je dat

Tips van Lisette Wevers:
1. “Emoties voel je in je lijf. Ook onze taal laat dat zien: een knoop in je maag, met kromme tenen, samengeknepen billen, brok in je keel. Wil je je bewuster worden van je gevoel, dan is dit een goede oefening om meer aandacht bij je lijf te krijgen: kleed je telkens aan met volle aandacht. Voel de stof van je onderbroek langs je benen glijden, tegen je huid. Voel hoe een T-shirt over je hoofd glijdt, langs je buik, et cetera. Maak er een vast ritueel van, dan vergeet je het niet. Ook zinnig: ga een paar keer per dag ergens rustig zitten. Maak een ‘innerlijk weerbericht’. Voel je een frisse wind, hangt er spanning in de lucht?”
2. “Ben je heel erg blij of erg geïrriteerd of verdrietig? Probeer dan heel nieuwsgierig te zijn, alsof je je emotie voor het eerst opmerkt. Onderzoek hoe het precies voelt, zonder het te willen veranderen, zonder oordeel. Waar voel je het? Wat gebeurt er nu je je aandacht erop richt? Is je gevoel de hele tijd hetzelfde?”
3. “De officiële mindfulnesstraining begint met een bodyscan. Je kunt die scan zien als een reis die je door je lichaam maakt: telkens breng je je aandacht naar een ander lichaamsdeel. Deze oefening helpt je voelen, door je lichaamsbewuster te maken. Als je dit een maand dagelijks doet, ga je veel meer voelen.”

Kijk hier voor Monitor Meditatie “Bewust Voelen” van Growing Mindfulness.

Dit is afkomstig uit het dossier zingeving uit Margriet 50-2016. Je kunt editie 50 nabestellen via Tijdschrift365.nl. Of koop het artikel op Blendle.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant