Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je je absoluut niet hoeft te schamen als je keihard zingt in de auto

zingen-in-auto.jpg

Draai jij de volumeknop van de radio een flinke slag naar rechts zodra je in de auto stapt? En zing je elk liedje luidkeels mee? Dat is niet alleen een fijne uitlaatklep, je gezondheid blijkt er ook baat bij te hebben. Dat heeft een nieuwe studie uitgewezen.

Luister je als het even kan de hele dag naar muziek? En heb je het idee dat je een stuk minder blij bent als dat er helemaal niet van komt?   Dat kan kloppen. Uit onderzoek blijkt dat je lichaam meer antilichamen aanmaakt wanneer er muziek klinkt. En dit gebeurt al als je er vijftig minuten naar luistert. De aangemaakte antistoffen hebben een positieve uitwerking op je immuunsysteem en houden bacteriën op afstand. Daarnaast heeft zingen een prima invloed op je gezondheid. Zo zouden mensen die in een koor zitten een stuk gelukkiger zijn en beter in hun vel zitten door de sociale band die ze onderling opbouwen. Dit blijkt uit een wereldwijde studie van de Britse Royal Society for Public Health onder 1.700 deelnemers.

Aanbevolen door experts

De Amerikaanse psychotherapeute Kelley Kitley spreekt uit ervaring als ze zegt dat meezingen goed voor je is. Aan huffpost.com vertelt ze dat ze lange dagen maakt waarop ze meerdere patiënten ziet. De drukte van haar werk kan ze op geen betere manier van zich afschudden dan zingend in de auto. “Vroeger kwam ik thuis en dronk een glas wijn. Zes jaar geleden ben ik gestopt met drinken en zocht ik naar een positieve vervanging. Ik houd van muziek en meezingen geeft me veel energie.” Kitley noemt het meeblèren zelfs een goed alternatief voor mensen die niet van mediteren houden en toch van stress af willen komen. “Ik raad zingen minstens zo vaak aan als yoga.”

Kelley is niet de enige deskundige die zweert bij zingen in de auto. Ook coach en counselor Connie Omari ziet de voordelen ervan in en raadt haar patiënten aan om het te doen wanneer ze onderweg zijn. “Als je naar muziek luistert, kun je negatieve gedachten omzetten in positieve,” legt ze uit. “Het is een goede manier om tot rust te komen.”

Geluksstofjes

Bovendien zou het luisteren naar muziek ervoor zorgen dat het stofje oxytine wordt aangemaakt, ook wel bekend als het knuffelhormoon. Dit verbetert niet alleen je humeur, het heeft ook een positief effect op gevoelens als vertrouwen, stabiliteit en ontspanning. Ook komt serotonine vrij in je lijf, waar je zelfvertrouwen en angstgevoelens profijt van hebben. Tot slot produceert je lichaam dopamine wanneer je zingt, wat vooral goed van pas komt als je in de file staat. Want dit stofje zorgt voor een gelukzalig gevoel, waardoor je minder agressief bent in het verkeer. Lekker (blijven) zingen, dus!

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen | yahoo.comhln.be
Beeld | iStock

Ook interessant