null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Zing je altijd mee met muziek? Dít betekent het voor je gezondheid

Heel hard meezingen met muziek is niet alleen ontzettend leuk, het schijnt ook nog eens heel goed voor je te zijn. Je wordt er direct vrolijk van en het kent nog meer voordelen voor je gezondheid. Zet de muziek daarom maar wat harder in huis of in de auto en zing lekker mee!

Waarom meezingen met muziek zo goed is voor je gezondheid, lees je hieronder.

Meezingen

De meeste mensen zingen alleen onder de douche of stiekem als ze alleen zijn. Omdat we allemaal met een bepaalde stem worden geboren, kan iedereen leren zingen. De klank van de stem is afhankelijk van het lichaam en hoe de keel en stembanden zich ontwikkelen. De klank van onze stem - warm, helder, hoog of laag - is bepalend voor onze zangstem. Daarnaast spelen ook houding en ademhaling een rol.

Lees ook

Déze hobby’s zijn het best voor je gezondheid

Technieken

Als je echt goed wilt kunnen zingen, komen er dus wat meer technieken bij kijken. Filip Raes, klinisch psycholoog en gedragstherapeut bij de Universiteit van Leuven, zegt tegen Max Vandaag dat wanneer je veel zingt, je je spierspanning verbetert. Op deze manier verbeter je je postuur, je ademhaling en kan het daarnaast astma-gerelateerde klachten tegengaan.

Gezondheidsvoordelen

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat wanneer je aan het meezingen bent, er stofjes in je hersenen zoals oxytocine en endorfine vrijkomen. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en endorfine vermindert pijn en stress. Door deze stofjes worden gevoelens van plezier en geluk bevorderd. Daarnaast geeft meezingen een gevoel van controle en zelfstandigheid, omdat je de baas bent over je eigen stem. Als je regelmatig meezingt, geef je je zelf minder tijd om na te denken over negatieve gedachtes en zal je dus minder piekeren.

Gelukkig hoef je dus niet perse goed te kunnen zingen. Zet daarom de muziek in huis of in je auto wat harder, en begin met meezingen op je favoriete muziek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Max Vandaag

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Tanja van KempenGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden