null Beeld

Zijn visoliecapsules net zo gezond als gewone vis?

Dat een vet visje op z’n tijd hartstikke gezond is, hoeven we je vast niet te vertellen. De vetzuren in vissoorten zoals zalm en makreel beschermen je tegen hart- en vaatziekten en hebben ook nog eens een gunstig effect op je bloeddruk. Mensen die geen vis eten, slikken daarom vaak visoliecapsules om hetzelfde effect te bereiken, maar heeft dit eigenlijk wel zin?

Als we wetenschappers van de Harvard Medical School moeten geloven, niet. Een grootschalig onderzoek onder 25,871 proefpersonen toont volgens hen aan dat het slikken van visoliecapsules niet helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Geen grote verschillen

Voor het onderzoek werden 25,871 proefpersonen in 2 groepen verdeeld: de ene groep kreeg een placebo en de andere groep kreeg visoliecapsules. Vervolgens werden de proefpersonen 5 jaar lang gecontroleerd op hart- en vaatziekten. Hieruit bleek dat er geen grote verschillen waren tussen de 2 groepen. De redenen hiervoor zijn nog niet duidelijk, maar wetenschappers denken dat het te maken heeft met het gemis van andere belangrijke stoffen die je lichaam uit vis kan halen.

Lees ook:

Zó weet je of jouw olijfolie ook het risico op kanker vermindert

Goed alternatief

Eet je toch liever geen vis? Dan kan het volgens cardioloog Ron Peters helpen om wat meer plantaardige vetten te eten. Er zijn namelijk 3 soorten vetzuren die het lichaam nodig heeft: EPE (Eicosapentaeen), DHA (docosahexaeen) en ALA (alfalinoleen). EPE en DHA kunnen zelf worden aangemaakt door het lichaam door ALA om te zetten. ALA kan het lichaam niet zelf maken, waardoor we dit moeten halen uit onze voeding. ALA zit onder andere in vlees, vette vis, zuivel, maar gelukkig ook in planten. Denk bijvoorbeeld aan raapzaadolie, walnoten, lijnzaadolie en bepaalde margarines. Door meer van deze voedingsmiddelen te eten, kun je er dus voor zorgen dat je alsnog voldoende gezonde vetten binnenkrijgt.

Lees ook:

Deze invloed heeft het eten van vis op je humeur

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden