Margriet logo
null Beeld

Zijn snacks en friet uit de oven gezonder dan uit de frituur?

Echt ‘gezond’ zullen friet en bitterballen of kroketten natuurlijk nooit zijn, maar zit er eigenlijk een verschil tussen de frituur of oven-variant of maakt het helemaal niks uit?

Het antwoord zal je verbazen…

Andere samenstelling

Friet en snacks uit de oven blijken namelijk niet per se gezonder te zijn dan de frituur-variant. De oven-variant wordt op een andere manier samengesteld, om de snack zo frituurkrokant mogelijk te maken. Hierdoor worden er ingrediënten toegevoegd die niet per se gezond zijn.

Weinig verschil

Zo bevat honderd gram friet uit de oven 45,8 gram koolhydraten, terwijl honderd gram friet uit de frituur 38,2 gram koolhydraten bevat. Ook een bitterbal uit de oven blijkt meer calorieën te bevatten dan eentje uit de frituur, zo vertelt de caloriechecker van het Voedingscentrum ons. Het aantal calorieën verschilt dus niet veel als je naar de oven- en frituurversie kijkt. Wel bevatten ovensnacks minder vet en minder verzadigde vetten, dan de versie uit de frituur.

Conclusie

Een snack uit de oven is dus niet per se gezonder dan eentje uit de frituur. Maar als je zo min mogelijk slechte vetten naar binnen wilt krijgen én je hebt geen zin in een frituurlucht in huis, dan is de oven-variant beter!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle eten

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden