Zijn seizoensgroenten en -fruit het beste voor je gezondheid?
Aardbeien eten met kerst en boerenkool in juni: tegenwoordig kan het allemaal. We halen onze groenten en fruit van over de hele wereld om de supermarkten mee te vullen. Een feit is dat wanneer je seizoensgroenten en -fruit koopt, je goedkoper uit bent. Maar is het ook gezonder?
Gezondheidsnet.nl zocht het uit en we delen de voor- en nadelen van het eten van seizoensgroenten en -fruit.
Seizoensgroenten en -fruit
Als je een moestuin hebt, weet je precies wat je moet eten in het seizoen. Heb je geen moestuin, maar eet je wel volgens het seizoen? Dan eet je wat er in die periode geoogst wordt. Vlak na het oogsten is het gehalte aan voedingsstoffen van voedingsmiddelen het hoogst. Als je het langer bewaart, kan een deel van de vitamines verloren gaan. Vers van het land op je bord is dus heel gezond.
Daarnaast is eten uit het seizoen heel milieuvriendelijk. De producten hoeven na het oogsten maar een korte afstand af te leggen. Prei, witte kool en bieten worden het hele jaar door verbouwd op de Nederandse akkers. Daarbuiten zijn bijna alle soorten groenten en fruit wel verbonden aan een bepaald seizoen.
Beter voor je gezondheid
Seizoensgroenten- en fruit zijn, niet geheel onbelangrijk, beter voor je gezondheid. Omdat groenten en fruit buiten het seizoen een lange weg moeten afleggen voordat ze in Nederland zijn, liggen ze vaak al een aantal dagen in koelcellen. Tijdens deze transport verliezen ze vitamines en mineralen. Ook worden er vaak veel meer chemicaliën en conserveringsmiddelen toegevoegd, zodat ze er altijd mooi uitzien en langer houdbaar zijn.
Gevarieerd aanbod
In de herfst is er een groot aanbod van groenten en fruit: veel soorten zijn dan namelijk klaar om te oogsten. In de winter en in het vroege voorjaar komt er weinig van de Nederlandse akkers. Natuurlijk kun je witte kool, boerenkool, spruitjes en spitskool oogsten, maar gevarieerd is dat niet. Doordat er het hele jaar door verschillende groenten en fruit te koop zijn in de supermarkten kunnen we gevarieerd eten.
Lees ook:
Zet déze vier vergeten groenten eens op tafel
Seizoensgroenten en -fruit inmaken
Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat men groenten en fruit kan inmaken. Producten uit het seizoen kun je na de oogst meteen verwerken, bewaren om er in een andere maand alsnog van te genieten. Je hoeft dit niet zelf te doen, deze groenten vind je in potten en blikken. Ook kun je ingevroren producten kopen. Hierdoor heb je een ruime keuze groenten en fruit in de supermarkt.
Zuid-Europa
Als je altijd eet volgens de seizoenen maar wat meer variatie wilt, kun je ook groenten eten uit Zuid-Europese landen. Ook dit is milieuvriendelijk. De oogstseizoenen zijn in deze landen veel langer dan in ons land. Daarom worden veel groente- en fruitsoorten in de landen rond de Middellandse Zee het hele jaar door verbouwd. In ons land groeien deze soorten vaak alleen in de kas. Denk aan tomaten, paprika's, bessen, aardbeien en aubergines. De producten vanuit Zuid-Europa worden vervoerd per vrachtwagen of schip. Toch kun je hier beter voor kiezen, omdat producten geproduceerd in Nederlandse kassen veel meer energie kosten.
Op het moment dat groenten en fruit dus niet in het seizoen zijn in Nederland, kun je beter kiezen voor producten uit Spanje, Italië of Griekenland. Op veggiepedia.nl kun je zien wat er in welk seizoen geoogst wordt. Handig!
Bron | Gezondheidsnet.nl, Bedrock
Beeld | iStock
Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.