null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zijn poeptransplantaties de nieuwe antibiotica?

Wist je dat mensen met bepaalde darmklachten kunnen genezen dankzij jouw eigen ontlasting? Sinds een aantal jaren kun je in Nederland niet alleen bloed doneren. Wanneer je voldoet aan de eisen, kun je bij de poepbank in Leiden ook je eigen ontlasting afstaan. Namelijk voor de zogeheten 'poeptransplantaties'. 

Poeptransplantaties, waarbij een patiënt darmbacteriën ingebracht krijgt van een gezonde donor, worden steeds vaker gezien als een toekomstig medicijn voor tal van aandoeningen. In de Chinese geneeskunde wordt deze behandeling al eeuwen aangeboden tegen verschillende ziektes die samenhangen met de werking van de darmflora. Van obesitas tot reuma, MS, depressies en autisme. Ook diabetespatiënten zouden bij de behandeling gebaat zijn.

Bij de transplantaties wordt de ontlasting van een gezonde donor van etensresten ontdaan en aangelengd met een zoutoplossing. De patiënten krijgen deze substantie vervolgens via een slangetje in de neus toegediend in de dikke darm. De ‘nieuwe’ bacteriën uit de transplantatie helpen om de balans in de verzwakte darm te herstellen.

Nederlandse ziekenhuizen

Hoewel er in China al eeuwenlang poeptransplantaties worden aangeboden, wordt er in het Westen pas sinds een paar jaar onderzoek gedaan naar deze behandeling. Uit een onderzoek van het Medisch Centrum Haaglanden en het Amsterdam UMC in 2013 bleek dat de behandeling een positief effect had op patiënten die lijden aan de (soms dodelijke) bacteriële darminfectie Clostridium difficile. Sindsdien wordt de behandeling in een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland aangeboden.

Mogelijke remedie tegen Colitis Ulcerosa

Bij patiënten met de Clostridium difficile infectie, is er sprake van een verstoord evenwicht van de bacteriën in de darm. Hierdoor kunnen de schadelijke bacteriën de overhand krijgen. De nuttige bacteriën uit de donorpoep zorgen ervoor dat de darmflora van de patiënt zich herstelt en de klachten verdwijnen of verminderen. Nederlandse onderzoekers zijn nu aan het kijken of een dergelijke behandeling ook helpt tegen chronische darmontstekingen zoals Colitis Ulcerosa. Bij deze ziekte voeren, net als bij Clostridium difficile, de schadelijke bacteriën de boventoon.

Meer onderzoek nodig

Mogelijk werkt de poeptransplantatie in de toekomst ook bij andere ziektes. Want niet alleen darmziekten zijn zichtbaar in de darmen. Uit onderzoek blijkt dat ook patiënten met bijvoorbeeld autisme, depressie en MS een ongezonde darmflora kunnen hebben. Maar omdat er nog weinig onderzoek naar gedaan is, wordt de behandeling met poeptransplantaties hiervoor voorlopig nog niet in Nederland aangeboden. Het inzetten van de poeptransplantaties is volgens dokteren bovendien niet zonder risico’s: er is meer kennis nodig om de veiligheid te garanderen.

Bron| De Volkskrant, Het Nederlands Dagblad, Radboud Ziekenhuis en MLD Stichting

Beeld |iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden