Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zijn pinda’s vetter dan noten?

pindas.jpg

Veel mensen denken dat pinda’s vetter en dus ‘slechter’ zijn dan noten. Maar wie puur op de calorieën let, kan beter pinda’s op tafel zetten dan walnoten.

In noten en pinda’s zitten veel onverzadigde en dus gezonde vetten. Volgens de Gezondheidsraad is er zelfs overtuigend bewijs dat het eten van een klein handje noten of pinda’s (15 gram) per dag het risico op hart- en vaatziektes verkleint. Dit omdat noten en pinda’s het slechte LDL-cholesterol verlagen.

Hoeveel calorieën?

Maar vetten bevatten ook veel calorieën. En pinda’s, wat peulvruchten zijn, zijn minder vet dan veel noten. Zo bevatten ze minder calorieën dan walnoten, pecannoten en hazelnoten. Een overzichtje (per 100 gram):

Pinda’s: 623 kcal 
Pecannoten: 717 kcal
Walnoten: 675 kcal
Hazelnoten: 667 kcal

Pinda’s zijn wel weer vetter dan cashewnoten, pistachenoten en amandelen:

Cashewnoten: 591 kcal
Pistachenoten: 601 kcal
Amandelen: 609 kcal

(Bron: Voedingswaardetabel)

Minder suiker in pinda’s

Het voordeel van walnoten, pecannoten en andere noten is dat ze waardevolle stoffen bevatten, die niet of minder in pinda’s zitten. Zo zijn walnoten (en in mindere mate pecannoten) rijk aan gezonde omega-3 vetzuren. Maar in pinda’s zit dan weer iets meer magnesium, kalium en vitamine B1. Wist je trouwens dat noten ook (natuurlijke) suikers bevatten? In pinda’s zit minder suiker dan in walnoten, hazelnoten en pistachenoten.

Gewoon een kwestie van lekker variëren dus, dan krijg je van alles wat binnen. Of minder, het is maar net hoe je het bekijkt.

En pindakaas?

Overigens baat het niet om, in plaats van een handje pinda’s, dagelijks een boterham met pindakaas te eten. Pindakaas bevat naast pinda’s veel zout, extra vetten in de vorm van toegevoegde plantaardige oliën en soms ook schadelijke transvetzuren. De nadelige gezondheidseffecten van zout en transvetzuren kunnen het beschermende effect van pinda’s opheffen. Het is daarom ook gezonder om ongezouten pinda’s en noten te eten.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Lees ook

Als je allergisch bent voor noten, mag je dan wel pinda’s?
Gezond én lekker snacken doe je met deze notenrepen
Dit wil je weten over de drinkbehoefte van je kat

Bekijk ook

Wat je moet weten wanneer je eten invriest

Ook interessant