Veel mensen denken dat pinda’s vetter en dus ‘slechter’ zijn dan noten. Maar wie puur op de calorieën let, kan beter pinda’s op tafel zetten dan walnoten.
In noten en pinda’s zitten veel onverzadigde en dus gezonde vetten. Volgens de Gezondheidsraad is er zelfs overtuigend bewijs dat het eten van een klein handje noten of pinda’s (15 gram) per dag het risico op hart- en vaatziektes verkleint. Dit omdat noten en pinda’s het slechte LDL-cholesterol verlagen.
Hoeveel calorieën?
Maar vetten bevatten ook veel calorieën. En pinda’s, wat peulvruchten zijn, zijn minder vet dan veel noten. Zo bevatten ze minder calorieën dan walnoten, pecannoten en hazelnoten. Een overzichtje (per 100 gram):
Het voordeel van walnoten, pecannoten en andere noten is dat ze waardevolle stoffen bevatten, die niet of minder in pinda’s zitten. Zo zijn walnoten (en in mindere mate pecannoten) rijk aan gezonde omega-3 vetzuren. Maar in pinda’s zit dan weer iets meer magnesium, kalium en vitamine B1. Wist je trouwens dat noten ook (natuurlijke) suikers bevatten? In pinda’s zit minder suiker dan in walnoten, hazelnoten en pistachenoten.
Gewoon een kwestie van lekker variëren dus, dan krijg je van alles wat binnen. Of minder, het is maar net hoe je het bekijkt.
En pindakaas?
Overigens baat het niet om, in plaats van een handje pinda’s, dagelijks een boterham met pindakaas te eten. Pindakaas bevat naast pinda’s veel zout, extra vetten in de vorm van toegevoegde plantaardige oliën en soms ook schadelijke transvetzuren. De nadelige gezondheidseffecten van zout en transvetzuren kunnen het beschermende effect van pinda’s opheffen. Het is daarom ook gezonder om ongezouten pinda’s en noten te eten.