Margriet logo
Pijnboompitten gezond Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Zijn pijnboompitten gezond? Alle voordelen (en nadelen) van deze heerlijke zaden

Een handje pijnboompitten over je gerecht strooien en serveren maar: pijnboompitten zijn de absolute favoriet als het gaat om toppings. Ze maken een salade lekkerder en een pasta mooier. En natuurlijk mogen we de pijnboompitten bedanken aangezien ze een belangrijk onderdeel zijn van een heerlijke pesto. Naast dat de kleine druppelvormige zaden overheerlijk zijn, is het ook fijn om te weten dat ze gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Pijnboompitten zitten bijvoorbeeld bomvol vitaminen zoals vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en E.

Zijn pijnboompitten gezond?

Er zijn dus genoeg vitaminen te vinden in het kleine zaadje. Interessant om dus eens dieper in deze pijnboompitten te duiken en erachter te komen waarom ze zo gezond zijn.

Gezonde hersenen

Naast vitaminen bevat de pijnboompit ook omega 3-vetzuren, een belangrijk stofje voor de gezondheid van de mens. Deze vetten zitten onder andere in vis, maar niet iedereen eet elke week vis. Pijnboompitjes daarentegen zijn veel gemakkelijker te nuttigen door ze in een pasta te verwerken of over een salade te strooien. Hierdoor krijg je dus ook de omega 3-vetzuren vaker binnen. De vetzuren spelen een enorm belangrijke rol in het behoud van je hersenen. Ze zorgen voor een langzamere cognitieve achteruitgang en verminderen het risico om dementie en depressie.

Op gewicht blijven

In pijnboompitten zijn ook eiwitten en vezels te vinden. In combinatie met de vetten zorgt het kleine zaadje ervoor dat je snel verzadigd raakt. Een ideale snack dus! En het stofje pinoleenzuur in de pijnboompit vermindert je hongergevoel. Hierdoor zorgt de pijnboompit voor het behouden van je lichaamsgewicht, mits je er niet té veel van eet. Ze bevatten namelijk wel, net zoals veel andere noten en zaden, veel calorieën.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van 56 noten en pitten per dag, voor 8 weken lang, bijdraagt aan het verbeteren van bloedglucosewaarden en de insulinegevoeligheid. Ook krijg je bij het eten van 28 gram pijnboompitten maar liefst 109% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor het mineraal mangaan binnen, wat weer effect zou hebben op het verlagen van het risico op diabetes. Waarom de pijnboompitten dit stabiliserende effect op de bloedsuikerspiegel heeft, wordt nog druk onderzocht. Het advies blijft dus om gevarieerd te eten en zeker niet meteen op een pijnboompitten dieet over te gaan.

Hartaandoeningen voorkomen

De vetten in pijnboompitten zijn onverzadigd en onverzadigde vetten zijn goed om het LDL-cholesterolgehalte in je bloed verlagen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

Zijn er nadelen?

Omdat pijnboompitjes zo lekker zijn en dus gezond, wil je waarschijnlijk de gezondheidsnadelen niet weten. Toch noemen we deze, want je kunt zelfs ‘ziek’ worden door de kleine pitjes. Hoe zit dat precies?

Pijnboompittensyndroom

Bijna alle pijnboompitten die je hier in de supermarkt kunt kopen, komen uit China. Maar juist uit dit land komen ook wel eens foute pijnboompitten in de handel terecht. Het is namelijk zo dat de boom waar de pijnboompitten aan groeien erg lijkt op een andere boom. Maar de pitten van die boom zijn echter helemaal niet eetbaar. Je wordt er niet meteen doodziek van, maar je kunt wel een paar weken last hebben van een hele vervelende metaalsmaak in je mond. Hierdoor verlies je als het ware je smaak en kun je een tijd lang bijna niks meer proeven. Alles wat je eet en drinkt smaakt bitter. Komt je dit bekend voor, maar had je dit nog niet gekoppeld aan slechte pijnboompitten? Dat kan kloppen, dit verschijnsel komt namelijk vaak pas een paar dagen later tot uiting.

Bron | Women’s Health, Gezondheidsnet

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden