Zijn natuurlijke alternatieven écht gezonder dan witte suiker?
Agavesiroop, kokosbloesemsuiker, honing en ahornsiroop worden allemaal regelmatig gebruikt in ‘gezonde’ recepten voor taart, koekjes of cake. We weten allemaal wel dat suiker niet heel goed is voor ons lichaam en grijpen daarom misschien naar 'gezonde' alternatieven. Maar zijn die andere natuurlijke zoetstoffen eigenlijk wel zo veel gezonder?
Slecht nieuws voor de liefhebber van zoet: ook die natuurlijke suikervervangers zijn niet goed voor ons lichaam. De meeste natuurlijke alternatieven verschillen zelfs maar heel weinig van onze ouderwetse witte suiker.
Geraffineerde vs ongeraffineerde suikers
Vaak wordt er een verschil gemaakt tussen geraffineerde suikers en ongeraffineerde suikers. Geraffineerde suiker is gezuiverde suiker, meestal gewonnen uit het sap van de suikerbiet. Tijdens de productie zuiveren ze dit sap tot alle verschillende stoffen er uit zijn, en alleen de witte suiker overblijft. Dit is wat we kennen als witte suiker of tafelsuiker. Door dit zuiveringsproces blijven er geen nuttige voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen meer over.
Meer stoffen die overblijven
Bij ongeraffineerde suiker is meestal nog wel een klein percentage van die voedingsstoffen over in het eindproduct. Ongeraffineerde suikers worden wel bewerkt, maar er blijven meer stoffen dan alleen witte suiker over. Deze soorten suiker noemen we ook wel natuurlijke suikers. Voorbeelden daarvan zijn kokosbloesemsuiker, agavesiroop en ahornsiroop.
Hetzelfde voor het lichaam
Ons lichaam verwerkt alle suikers ongeveer op dezelfde manier, of deze nou natuurlijk zijn of toegevoegd zijn aan een product. Of ze nou geraffineerd of ongeraffineerd zijn, maakt voor ons lichaam dus erg weinig uit. Of je het nou toevoegt in de vorm van een siroop, korrel of zelfs vloeibaar; je lichaam zal het toch wel herkennen als een vorm van suiker.
Glycemische index
Ook zouden natuurlijke suikers gezonder zijn, omdat ze een lagere glycemische index (GI) hebben. De GI geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Als iets een lage GI heeft wordt het minder snel opgenomen in het bloed. Daardoor ontstaan er minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Volgens het Diabetesfonds en het Voedingscentrum is er nog geen bewijs dat de GI van geraffineerde suikersoorten lager ligt. Ook zouden ongeraffineerde suikers meer vitamines bevatten. Hoewel dat wel zo is, is dit vitaminepercentage zo laag dat het een minimale invloed heeft op ons dieet.
Natuurlijke alternatieven voor suiker
Eigenlijk zijn er dus maar weinig verschillen in de voedingswaarden witte suiker en de alternatieven. Er zijn wel verschillen in de smaken van de suikeralternatieven: zo heeft kokosbloesemsuiker een meer gekarameliseerde smaak, en is ook de smaak van honing vaak duidelijk te proeven in een gerecht. Welke vorm van suiker jij het lekkerst vindt, is dus puur persoonlijk. Voor de gezondere kwaliteiten van de alternatieven voor witte suiker hoef je het in ieder geval niet te doen.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Elle Eten, Voedingscentrum, The Telegraph, Diabetesfonds
Beeld | iStock