null Beeld

Zijn light-producten altijd gezonder?

Wat betekent de term ‘light’ op producten en zijn deze gezonder? Light wil zeggen dat er 30% minder vet óf minder suiker óf minder calorieën in het product zitten. Daarmee is een light-product niet altijd gezonder of minder calorierijk. Light kan wel helpen om gezonder te eten. Waar moet je dan op letten?

Kijk altijd op het etiket wat de fabrikant bedoelt met ‘light’. Als je bijvoorbeeld light-chips eet omdat je wilt afvallen, heeft dat niet zoveel zin. In light-chips zit namelijk wel 30% minder vet, maar in plaats daarvan zitten er meer koolhydraten in. Daardoor hebben ze nog steeds veel calorieën. Bij light-frisdranken werkt dat weer anders. Daarin zitten bijna geen calorieën. Als je op je gewicht wil letten en toch frisdrank wilt drinken zijn de light-versies dus een goede keuze.

Eenvoudig gezonder eten?

Light-producten kunnen je helpen om zonder al te veel aanpassingen gezonder te eten, denk aan light (30+) kaas. Maar je kunt er ook voor kiezen om producten te kopen die van nature al minder calorierijk of vet zijn, zoals hüttenkäse.

Zijn light-producten veilig?

Dan zijn er ook nog een aantal mensen die zich zorgen maken over de veiligheid van light-voedingsmiddelen. Vaak is een deel van de suikers vervangen door zoetstoffen. Deze zijn te herkennen aan een E-nummer. De Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) heeft deze zoetstoffen uitvoerig onderzocht en veilig bevonden. Een zoetsof krijgt pas een E-nummer als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd.

Bron: Voedingscentrum

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden