null Beeld

Zijn je voetzolen geel? Dít zegt het over je gezondheid

Heb je het idee dat je stappers een andere kleur hebben dan gewoonlijk? Geen zorgen. Wanneer je last hebt van geel kleurende voetzolen of tenen, is er in de meeste gevallen niets ernstigs aan de hand. Maar in sommige gevallen kan het wel raadzaam zijn om even een arts te bezoeken.

Hoog tijd om je voeten eens grondig te inspecteren. Heb je simpelweg last van geelgekleurde eelt of is er meer aan de hand? We zochten de belangrijkste oorzaken van gele voeten voor je uit:

1. Eelt op je voetzolen

De meest voorkomende oorzaak van gele voetzolen of tenen is heel onschuldig. Is de huid hard en voelt 'ie ruw en schilferig aan? Dan heb je simpelweg last van eelt. Deze ‘huidaandoening’ wordt veroorzaakt door druk of wrijving, meestal door knellende schoenen of langdurig lopen. Eelt is onschuldig en vormt eigenlijk een soort beschermlaagje. Heb je er last van? Met een puimsteen kun je proberen de dikke huidlaag weg te vijlen. Of laat de eeltlaag professioneel verwijderen door een pedicure.

2. Bloedarmoede

Doen niet alleen je voeten, maar ook de rest van je huid een beetje bleek of gelig aan? Dan kan het verstandig zijn om je ijzerwaarden te laten testen bij de huisarts. De gele kleur kan namelijk een teken zijn van bloedarmoede. Andere symptomen zijn broze nagels, een snelle hartslag, haaruitval, hoofdpijn, kortademigheid, pijn op de borst, vermoeidheid en een algeheel zwak gevoel. Bloedarmoede is vaak door middel van ijzersupplementen snel verholpen.

3. (Te) veel kurkuma

Heb je de afgelopen tijd veel gerechten met kurkuma gegeten? Dit kruidt biedt antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, maar kan ook zorgen voor een gele verkleuring van de voetzolen. Dit komt door curcumine, de meest actieve verbinding in kurkuma. De geelverkleuring gaat meestal vanzelf over wanneer je het gebruik van dit kruidt vermindert.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

4. Carotenemie

Wanneer je last hebt van een hoog cholesterolgehalte, een traag werkende schildklier, diabetes, lever- of nierproblemen, kun je last krijgen van te hoge niveaus carotenoïden in je bloed. Deze stof komt van nature voor in fruit, zoals mango’s of abrikozen, maar ook in groenten zoals wortelen en pompoen. Wanneer je iets te veel van deze stof binnenkrijgt, scheidt je lichaam dit af in de vorm van afvalstoffen. Maar bij bovengenoemde aandoeningen is het lichaam daar niet toe in staat en kan een overschot leiden tot gele voetzolen en handpalmen.

5. Geelzucht

Beperkt de gele kleur zich niet alleen tot je voeten, maar is ook je huid en je oogwit voorzien van een gele gloed? Dan heb je mogelijk last van geelzucht. Deze aandoening is vaak het gevolg van bepaalde medicijnen, zoals penicilline, anticonceptiva of anabole steroïden. Ook een virale infectie, zoals hepatitis A, hepatitis B of hepatitis C, galblaasproblemen of leverfalen kunnen geelzucht veroorzaken. De aandoening gaat meestal vanzelf over als de onderliggende ziekte wordt behandeld. Raadpleeg bij vermoedens van geelzucht dus altijd je huisarts.

6. Overige aandoeningen

Naast geelzucht kunnen gele voeten ook wijzen op andere ernstige aandoeningen. Heb je naast gele voeten ook last van hoofdpijn, bloed bij je ontlasting, duizeligheid, maagpijn, kortademigheid of koorts? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Gele voeten wijzen dan op een ernstigere aandoening.

Lees ook:

Dít zijn de meest voorkomende oorzaken van kramp in je tenen

Bron | Medical News Today, Huidhuis

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden