Zijn je medicijnen op? Dit kun je zelf doen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zijn je medicijnen op? Dit kun je zelf doen

In Nederland is al een tijdlang sprake van een medicijntekort. Apothekers slaan alarm omdat dit tekort naar een recordhoogte gestegen is. En de problemen lijken de komende tijd nog niet minder te worden. Wat kun je doen als jouw medicijn er niet meer is of tijdelijk niet geleverd wordt?

Apothekersorganisatie KNMP zag dat er in 2022 een tekort was van 1514 geneesmiddelen. Dit getal is een stuk hoger dan een jaar eerder. In 2021 ging het nog om een tekort van 1007 medicijnen. Schrikbarend, noemt voorzitter van KNMP, Aris Prins, deze stijging.

Geneesmiddelentekort

Een tekort aan geneesmiddelen kan een grote impact hebben, zeker als het lang aanhoudt. Lang niet alle medicijnen zijn makkelijk te vervangen door andere geneesmiddelen met een soortgelijke werking. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk iets te doen aan een geneesmiddelentekort, ziet ook KNMP. De organisatie is optimistisch over de nieuwe beleidsregel die per 1 januari 2023 ingegaan is. Hiermee verplicht de overheid apotheken en groothandels om ruimere voorraden aan te houden van geneesmiddelen. Dit om ervoor te zorgen dat de medicijnen minder snel op zijn.

Wat doet de apotheek als je medicijn op is?

Maar dan rijst de vraag: wat nou als mijn medicijn op is? Er zijn dan verschillende mogelijkheden. In eerste instantie zal de apotheker op zoek gaan naar een alternatief geneesmiddel, het liefst met dezelfde werkzame stof. Als dat er niet is, wordt een medicijn gekozen met bijna dezelfde werking. In dit geval krijg je dus een ander medicijn dan je gewend bent. Voor vragen hierover kun je terecht bij de apotheker.

De apotheker kan er in sommige gevallen ook voor kiezen om het medicijn uit het buitenland te halen of zelf te bereiden. Dit kan duurder zijn en deze kosten worden niet altijd gedekt door je zorgverzekeraar. Een apotheker zal dit niet zomaar doen: van tevoren vindt er overleg met je plaats en wordt verteld wat de kosten zijn. In enkele gevallen lukt het een apotheker niet om een vervanger te vinden. Dan moet je het tijdelijk doen zonder geschikte medicijnen, maar wees gerust: dit gebeurt bijna nooit. Volgens het KNMP vinden apothekers in bijna alle gevallen gewoon een alternatief.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om zelf een medicijntekort te voorkomen.

  • Ga naar de website van Farmanco. Deze website houdt geneesmiddelentekorten bij. Hier kun je dus precies zien of er iets aan de hand is met jouw medicijnen.
  • Houd je eigen medicijnvoorraad thuis op peil, bijvoorbeeld door een herhaalrecept aan te vragen. Veel apotheken bieden deze herhaalservice en deze is zowel voor jou als de apotheker voordelig. De apotheker weet precies welke medicijnen je gebruikt en wanneer je deze nodig hebt. Mocht één van je medicijnen er niet zijn, dan kan de apotheker op tijd gaan zoeken naar een oplossing.

Medicijnen uitwisselen

Op sociale media worden verschillende initiatieven gestart om geneesmiddelen uit te wisselen. Iemand die medicijnen zoekt, doet hiervoor bijvoorbeeld een oproep, of iemand biedt medicijnen aan. Maar is dit verstandig? “Nee, dit moet je absoluut niet doen,” zegt Dennis Mulkens, persvoorlichter van het KNMP. “In Nederland kennen we een systeem waarin de patiënt naar de arts gaat. Deze schrijft een medicijn voor, waarna de apotheker het verstrekt. Dat systeem is er niet voor niets. Het garandeert de veiligheid van medicatie en er kan zicht gehouden worden op wie welke medicijnen krijgt.”

Daarbij brengt het uitwisselen van medicijnen volgens Dennis ook veel risico’s met zich mee. “Je weet niet hoe een medicijn bewaard is en of überhaupt de juiste medicijnen in het doosje zitten. Daarom zeggen wij: niet doen.”
Wat moet je dan wel doen? “Contact opnemen met je apotheek. In 99 procent van de gevallen kan de apotheker een oplossing vinden. Door een alternatief aan te bieden, door het medicijn uit het buitenland te halen, zelf te maken of door een therapeutisch alternatief te geven.”
Kortom: het is nergens voor nodig om medicijnen van anderen over te nemen.

Bron | KNMP, Apotheek.nl, Plus

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden