null Beeld

Zijn groentechips wel écht gezonder dan gewone chips?

Naast gewone chips liggen er tegenwoordig ook verschillende soorten groentechips in de schappen. Deze chipjes zouden stukken gezonder zijn dan gewone chips, maar is dat eigenlijk wel écht zo?

Het AD legde deze vraag voor aan de Nederlandse chef Jonathan Karpathios en zijn antwoord is ietwat teleurstellend…

Aanslag op je lijf

Groentechips zijn volgens hem absoluut niet gezonder dan gewone chips. Sterker nog: als je de informatie op de verpakking tegen het licht houdt, kun je niet anders concluderen dan dat de variant met groenten zelfs een grotere aanslag plegen op je lijf. Het vetgehalte van de chips is namelijk nagenoeg gelijk aan dat van aardappelchips: maar liefst dertig procent van een groentechipje bestaat uit vet, net als bij gewone chips. Helaas verdwijnen ook nog veel van de vitamines en mineralen uit verse groenten in de frituur, pan of oven, wat vervolgens wordt vervangen voor gemakkelijk opgezogen vet. Daarnaast wordt er net als bij gewone chips pakweg één gram zout per 100 gram over de groentechips gestrooid.

Lees ook: snel én makkelijk: zo maak je taaie chips weer knapperig

Zeven suikerklontjes

Maar de echte tegenvaller komt nog: groentechips bestaat namelijk ook nog eens uit meer suiker. Waar een naturel aardappelchipje voor amper een half procent uit suiker bestaat, is dat aandeel in groentechips maar liefst dertig procent: zo’n zeven suikerklontjes per honderd gram. Gelukkig is er ook nog één meevaller: op het gebied van vezels hebben groentechipjes namelijk wel een streepje voor. Een gemiddeld aardappelchipje bestaat voor slechts vier procent uit vezels, terwijl groentechips over het algemeen voor zo’n twintig procent uit vezels bestaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

[margriet_leesmeer

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden