null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zijn gluten écht zo ongezond?

Naast vlees, melk en andere dierlijke producten zijn er de laatste jaren steeds meer mensen die ook gluten in de ban hebben gedaan. Maar wat zijn gluten eigenlijk en is het wel voor iedereen gezond om dit uit je voedingspatroon te schrappen?

Gluten is een verzamelnaam voor eiwitten in graanproducten zoals tarwe, rogge en gerst. Wanneer je glutenvrij wilt eten, betekent dat niet dat je alleen producten als brood, cake en pasta uit je dieet schrapt. Ook producten die tarwezetmeel als bindmiddel gebruiken, zoals saus, ijs en sommige snoepjes, bevatten gluten.

Geen wetenschappelijke onderbouwing

Op internet en in diverse boeken werd de afgelopen jaren steeds meer gewaarschuwd voor dit goedje. Gluten zouden bijvoorbeeld schadelijk zijn voor je darmen en zelfs concentratieproblemen, vermoeidheid en kanker veroorzaken. Volgens Gerd Bouma, hoogleraar en maag-darm-leverarts in Amsterdam UMC, zijn die negatieve gezondheidseffecten nooit echt bewezen. “Die theorieën zijn gebaseerd op onderzoeken die over het algemeen weinig wetenschappelijke onderbouwing hebben,” vertelt hij aan Nu.nl. “De informatie is uit zijn verband getrokken.”

Slechts twee groepen mensen

Het mijden van gluten is uiteraard zinvol voor mensen die lijden aan een glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd) of glutensensitiviteit. “Mensen die in die laatste groep vallen hebben ongeveer dezelfde klachten als coeliakie-patiënten. Het verschil is dat ze geen darmbeschadiging hebben, wat bij iemand met gluten-intolerantie wel het geval is. Hierdoor kan er geen officiële diagnose worden gesteld, maar we zien wel dat die patiënten baat hebben bij het volgen van een glutenvrij dieet,” zegt Mak.

De voordelen van gluten

Maar heb je geen klachten, dan kun je volgens deskundigen beter gewoon gluten blijven eten. Graanproducten zijn namelijk rijk aan vitamine B, vezels, ijzer, foliumzuur en jodium. Wanneer je stopt met het eten van deze producten, krijg je al snel een tekort aan deze voedingsstoffen. Bovendien zijn glutenvervangende producten vaak veel minder lekker. Gluten zorgen er namelijk onder andere voor dat brood luchtig en zacht is. "Om zoiets zonder gluten toch lekker te maken, zit er meer suiker, meer vet en meer zout in dan in gewone producten,” vertelt Chris Mak van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Lees ook

Dít kun je eten om stress en angst tegen te gaan

Bron| Nu.nl, Glutenvrij.nl, Voedingscentrum

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden